Tarp

Första natten som lättviktsvandrare med tarp

Förra helgen sov jag under en tarp för första gången. För den som inte vet vad en tarp är kan man säga att det är en lättviktsvariant av en presenning, som man kan använda som skydd mot väder och vind istället för tält när man campar i naturen.

Egentligen har jag länge varit sugen på att köpa tält men inte kunnat bestämma vilken typ jag behöver eftersom jag inte har klart för mig hur det ska användas: av en eller två personer, i skog eller på kalfjäll, till exempel.

Efter att ha lyssnat på podden Vilse med Jörgen Johansson som fjäderlätt vandring kände jag att en tarp skulle vara helt rätt för mig. För just nu är jag fortfarande i början av mitt vandringsliv och söker fortfarande efter mitt sätt att röra mig i skog och mark. Och jag är verkligen en person som helst bär så lätt som möjligt.

Jörgen Johansson sa två saker som gjorde att jag kunde fatta mitt beslut att gå från tältfunderingar till tarpinköp:

 1. Där jag är just nu – vandrandes bara på sommarhalvåret och främst i södra Sverige (Östergötland och Sörmland) – krävs helt enkelt inte tält som mer eller mindre står emot en vinterstorm på fjället, vilket ofta är hur dagens bra lättviktstält marknadsförs.
 2. ”Jag är inte gramjägare, jag är kilojägare.” Här berättar Jörgen om hur han drar ner på de ”tre stora” – sova (sovsäck och liggunderlag), bära (ryggsäck) och skydd (tält) – med målet att de tillsammans ska väg max tre kilo. Då blir resten av utrustningen automatiskt lättare. Och lätt utrustning attraherar mig. Dessutom tycker jag det är bra mycket mer hardcore att vara kilojägare än gramjägare… 😉

En tarp räcker utmärkt som skydd mot vind och nederbörd. Ett extremt lätt enpersonerstält väger strax under 2 kilo. Den tarp jag nu köpte väger drygt ett halvt kilo, och tar dessutom liten plats i ryggsäcken.

Jag är som sagt bara i början av mitt vandringsliv, och jag är fortfarande sugen på tält. Om vandringsintresset håller i sig är det högst sannolikt att jag kommer göra investeringen i ett kvalitativt lättviktstält som pallar snöstormar. Men just nu är jag supernöjd med min lätta, kompakta tarp som dessutom bara kostar en bråkdel.

Happy tarping!

 

Tarp

Jag valde att sätta upp min tarp som ett tält ungefär, det kändes mest tryggt. Det går ett tältstnöre mellan trädet bakom tarpen och ett som inte syns i bild men som är framför tarpen. Jag har fäst tarpens ”tak” emot det tältsnöret, det syns dock dåligt på bild. Det finns massor av instruktionsfilmer på Youtube, den här inspirerades jag av.

 

Tarp

Kika in i mitt tillfälliga hem. Jag sov riktigt mjukt: blåbärsris, mobilt ”golv”, vanligt vikbart liggunderlag och uppblåstbart liggunderlag. Lyx!

 

Tarp

Eftersom tarpen är fäst mot ett tältsnöre som går mellan träd behöver jag inte några stolpar eller pinnar i mitten för att hålla upp tarpen. Det ger gott om plats inomhus.

 

2 reaktioner på ”Första natten som lättviktsvandrare med tarp

 1. Underbart att läsa om någon som förstår vad jag säger 😉
  Dvs, man behöver inte vintertält i skogen under barmark.
  Det handlar inte om att jaga gram utan kilon.
  ”Gramjägeri” är ett ord som används som klassisk härkarteknik; förminska och förlöjliga. Ungefär samma intellektuella nivå som ”lilla gumman”, men tyvärr effektivt.
  Lycka till med tarpandet!

  1. Hej! Så kul att du hittat till just det här inlägget! Det har blivit fler tarpnätter efter den jag skriver om här, och fler kommer det blir. Tack för tipsen du gav! //P

Kommentera