Morotsbröd med rågflingor

Morotsbröd med rågflingor

Jag bakade ett nytt långjäst bröd häromdagen som blev både grovt och saftigt på samma gång, tack vare rågflingor och riven morot. Här kommer lite bilder följt av receptet. Baka gärna efter det, eller inspireras till egen variant!

Morotsbröd med rågflingor
Morotsbröd med rågflingor.
Morotsbröd med rågflingor
Lite mjöl på degen innan den gräddas gör brödet extra fint efteråt.
Morotsbröd med rågflingor
Degen räckte till två limpor.

Morotsbröd med rågflingor

Ugn: 250 grader + 220 grader

Förberedelser: ca 30 minuter
Jäsning: ca 5 timmar + 40–60 min
Bakning: ca 10 min
Gräddning: ca 30–35 min

Ingredienser
50 g rågflingor
160 g vatten, kokande
70 g finriven morot (ca tre små)
8 g jäst
2 msk honung
600 g vatten, fingervarmt
18 g salt
400 g rågmjöl
500 g vetemjöl special

  1. Mät upp rågflingor och kokande vatten. Rör ihop lite snabbt, ställ att svalna. Skala och riv morötterna fint.
  2. Mät och värm upp vatten till fingervarmt.
  3. Smula i jäst i en stor bunke. Mätt upp och skeda i honung. Häll på det fingervarma vattnet och blanda i saltet. Häll sedan i mjölet. Blanda ihop till en kladdig deg.
  4. Sätt på lock eller plastfilm. Låt stå och jäsa i rumstemperatur till dubbel storlek, cirka 5 timmar.
  5. Smöra två brödformar väl, cirka 1,5 liter per form. Dela upp degen i två bitar. Platta till, rulla ihop och forma till två limpor. Lägg i formarna. Strössla över lite mjöl. Lägg på bakduk och låt stå att jäsa i ytterligare cirka 40–60 minuter.
  6. Sätt på ugnen, 250 grader.
  7. Ställ in bröden strax under mitten av ugnen och grädda i cirka 10 minuter. Sänk värmen till cirka 220 grader och grädda ytterligare 20–25 minuter. Stänk gärna in lite vatten på botten av ugnen under gräddningen, det hjälper till att skapa fukt och saftighet i brödet.
  8. Brödet är klart när du hör ett ihåligt ljud när du vänder på det och knackar det i botten.
  9. Låt vila några minuter i formarna och låt sedan svalna på galler under bakduk. Skär upp och frys in eller bre på lite smör och njut!

Kommentera