Frädiggräddat brytbröd

Runt brytbröd med frukt

Mer bröd! För det är ju så roligt att baka. Den här gången bjuder jag på ett brytbröd med russin och torkade dadlar. Först var tanken att göra en stor limpa av det men det har jag gjort ett par gånger nu och kände att det var dags för något annat. Så jag rullade bollar istället, la i en rund form och gjorde ett brytbröd av degen.

Brödet hade aldrig gått åt hemma men tack och lov var det dags för mig att arrangera fredagsfika på jobbet och där gick det åt. Saftigt och gott. Testa!

Fruktbröd på jäsning
Fruktbröd på jäsning. Varje bit är rullad i lite sesamfrö och solrosfrö.
Frädiggräddat brytbröd
Schysst höjd på brödet.
Frädiggräddat brytbröd
Nästa gång jag gör ett brytbröd ska jag se om jag kan göra ett lite snyggare mönster, är inte helt nöjd med detta.
Frädiggräddat brytbröd
Fyllt av russin och dadlar. Bara att bryta av en bit.

Fruktbröd

Ingredienser
30 g dadlar, torkade
120 g russin
10 g jäst
7 dl vatten, fingervarmt
2 msk mörk sirap
18 g salt
450 g grovt rågmjöl
450 g vetemjöl special
0,5 dl sesamfrö
0,5 dl solrosfrö

Gör så här

  1. Grovhacka dadlarna. Låt dadlarna och russinen stå och mjukna i vatten i 30–60 minuter.
  2. Lös upp jästen i fingervarmt vatten. Blanda i sirap, salt och allt mjöl till en kladdig deg. Rör sist i russinen och dadlarna.
  3. Sätt på plastfilm eller lock och låt jäsa till dubbel storlek, cirka 4–5 timmar i rumstemperatur eller 10–12 timmar i kylskåp.
  4. Sätt på ugnen på 250 grader.
  5. Smöra en rund form. Rulla snabbt runda bollar i en mix av solrosfrö och sesamfrö. Ha rikligt med mjöl tillgängligt. Lägg bollarna i formen.
  6. Ställ in brödet i mitten av ugnen på 250 grader och grädda i 10 minuter. Sänk värmen till 220 grader och grädda ytterligare 30–35 minuter. Brödet är klart när det låter ihåligt när du knackar det på undersidan.
  7. Låt vila några minuter i formen, stjälp sedan ur och låt svalna på galler under bakduk. Bryt, smöra och njut!

Kommentera