Kräftfiske

Mitt första kräftfiske

I helgen fiskade jag kräftor för första gången. Det enda jag egentligen visste om kräftfiske innan var det jag kommer ihåg från något av avsnitten av Barnen i Bullerbyn när de fiskar kräftor. Alltså hade jag en bild av sen natt, tidig morgon, fyrkantiga tunga burar och att sova på granbarrsris, som man gör i kräftfiskeavsnittet.

Och visst var det mycket som stämde. Sen kväll – check. Tidig morgon – check. Tunga burar – nja. Fyrkantiga burar – vissa modeller. Sova på granbarrsris – nej, men sova på säng där spjälorna känns genom madrassen? Japp, check på den.

Hur det nu var med nattsömnen så var det kul att få vara med och fiska upp kräftdjuren. Plus i kanten är att den tidiga morgonen på sjön som kom på köpet; lugnet och gryningsljuset man får när man sitter i båten är helt enkelt väldigt svårslaget.

Kräftburar
Några av burarna är laddade med bete till kräftorna.
Kräftfiske
När burarna var ilastade var båten så full att bara två av oss fyra som fiskade kräftor fick plats. Jag var en av de två som fick stanna på land den här vändan.
Kräftfiske
En av alla burar fiskas här upp av min sambo. Mitt jobb var att öppna varje bur och tömma ut fångsten.
Gryning
Lugn och stillsam sjö när gryningsljuset randas. Om man kan bortse från viss sömndruckenhet så är det här en fantastik tid på dygnet.
Kräftor
Några av alla kräftor. Självklart släppte vi tillbaka de som var för små så de kan växa till sig.

Lämna ett svar