Krokodil

Lördagsäventyr bland amfibier, kräldjur och ett och annat däggdjur

Idag hälsade jag och min sambo på djuren på Tropicarium i Kolmården. Det kändes som ett lagom stort lördagsäventyr. 

Inne på tropikariet hälsades vi först av hungriga leguaner som slukade salladsblad efter salladsblad. Under hela besöket förundrades jag över hur pass många arter där fanns – och hur enkelt det var att se nästan alla djuren. Nu har jag ändå jobbat för Realgymnasiet i ett antal år och fotat djur för utbildningen Djurvård ett antal gånger och jag vet att det inte alltid är självklart att man ser djuren i sina fina miljöberikade* terrarium.

För besökaren är det förstås kul att kunna se djuren men för djurens skull funderade jag på om de hade tillräckligt med yta och möjlighet till avskildhet. Det tycktes vara många arter på begränsad yta och djuren var liksom väldigt aktiva och nyfikna på oss besökare, men å andra sidan kan det säkert lika väl vara ett tecken på att de trivs. Jag vet verkligen alldeles för lite för att kunna avgöra.

Kul var det i alla fall att kunna så så många olika kräldjur, amfibier och fiskar! Dessutom fanns ett gäng glada surikater, några olika arter av apor och ett par fina arapapegojor. Jag insåg att det är många arter jag aldrig sett förut även om man känner väl till dess existens, som skallerorm, boaorm, elektrisk ål (de var gigantiska!) och andra sorter. 

Krokodil
Well, hello there! En alligator lika lika still som någonsin. Maffig bara genom att vara.
Leguan
Leguan tillsammans med sin sköldpaddskompis.
Sköldpadda
Om jag inte minns fel så tillhör den här häftiga sköldpaddan arten långhalsad ormhalssköldpadda. Jag föll pladask för dess karaktäristiska tryne och den långa halsen.
Grön ödla
En liten grön geckoödla lurar uppe bland träden; Madagaskardaggecko. Vi har arten på ett fåtal av våra Realgymnasier.
Ödla
Pigg och alert!
Boaorm
”Hejssssan…” Boa, om jag inte minns fel.
surikater
Surikater håller utkik.
Dvärgspetsapa
En liten dvärgspetsapa, världens minsta apa, äter på lite paprika.
Nätpyton
Nätpyton, världens största orm. Det känns tryggt att det finns en glasruta emellan, även om det vanligen är en fredlig orm.

*Miljöberikning är en term i djurvårdsbranschen som helt enkelt går ut på att djuren ska ha det så bra och naturlikt som i verkligheten som möjligt så de blir stimulerade och mår bra. 

Lämna ett svar