Tisaren

Barndomssjö tappad på vatten

En dryg mil söder om Hallsberg finns sjön Tisaren. Det är den sjö som var närmsta badsjö när jag var liten och eftersom farmor och farfar ofta campade med sin husvagn där har jag och mina systrar tillbringat många sommardagar vid sjön. När jag hälsade på hemma i Hallsberg i förra veckan berättade pappa att man sänkt sjön med en halv meter. Självklart ville jag se det!

Hur ser denna sjö, som är en del av min uppväxt, ut med så pass mycket mindre vatten? Det ville jag inte missa att få veta! Och visst var det kul att se hur perspektiven förändras när strandlinjen blivit längre, och att få se hur det alltid sett ut under ytan på de ställen man knappt vågade simma till när man var liten.

Det är tydligen eftersom man behöver utföra någon typ av sanering där en fabrik legat vid en del av sjön, som man sänkt vattenytan.  Jag hade ingen aning om att man ens kunde göra det men tack vare dammluckor som visst har funnits ”alltid” har sänkningen kunnat genomföras. Rätt häftigt, ändå!

strand
Vid sommarstugeområdet vid Tisaren finns den här lilla badstranden. Eftersom den framför allt består av grund strand var vi här när vi var små och inte kunde, fick eller vågade simma djupare.
Tisaren
Det här är det andra badet vid Tisaren, det som är närmast campingen. Stranden som syns närmst är mes för småbarnfamiljer men längre bort finns bryggor man kan hoppa ifrån när man är äldre. Trots att sjön tappats på mycket vatten var det tillräckligt djupt där för att man ska kunna dyka nu när jag var där.
Tisaren
Bakom badplatsen med bryggan kunde man gå längs vassen och komma till de här stenarna. Skillnaden nu från då är bara att man inte kommer dit torrskodd normalt sett.

Lämna ett svar