Gryning

Magiskt vid övernattning i vindskydd

Tältande i fjällen gav mersmak. Därför frågade jag min sambo om han ville övernatta i vindskydd tillsammans med mig. Han var snabb att haka på.  

Vindskydd

Vindskyddet vid sjön där sambon och jag fiskade (han), lagade mat, eldade och sov.

Anledningen till att vi skulle övernatta i vindskydd och inte tälta är enkel: vi har inget tält. Och innan ett sådant eventuellt införskaffas vill jag känna efter mer hur det skulle användas. Ett tält för blåsiga och omväxlande fjällen behöver till exempel kunna tåla helt annat väder än vad som behövs vid en camping här i ett somrigt Östergötland. Och skulle det bara vara jag som tältar eller får jag med mig sällskap – sambon, en kompis eller en syster?

Dessutom ville jag testa att sova i vindskydd eftersom jag aldrig gjort det förut men gärna vill se om även det är något jag gillar; då skulle jag kunna göra det mer på egen hand sedan.

fiske

Sambon älskar flugfiske och fiskeutrustningen var självklart med.

Så utan tält men med alldeles för mycket mat tog oss ut i skogen för en dag och en natt med naturen som närmsta granne. Vi fick skjuts nästa hela vägen ut dit vi tänkte campa så det var nog inte ens en kilometer vi fick kånka vår packning. Alltså kunde vi lyxa till det rejält med käket – vilket vi gjorde. Pasta carbonara med grönsaker till lunch, isterband och smörstekt potatis till middag med bröd grillat över öppen eld, och ett gott rött vin till.

All mat tillagades enkelt och snabbt på plats i gasköket från Primus, förutom brödet som stektes över öppen eld i stekpanna från klassiska Trangia.

Scones

När jag var liten var jag med i Skogsmulle, ni vet, den där gröna filuren i skogen. Jag kommer inte ihåg mycket kring det men vet att vi grillade pinnbröd. Det var tanken nu med, men det var helt enkelt enklare att steka hela degen istället. Det tog ett tag att grädda klart men blev hur gott som helst, och ännu godare smakade det tillsammans med rött vin. Rekommenderas!

brasa

Det sista solljuset håller på att försvinna. Då var det skönt med en värmande brasa.

En bonus var att jag för första gången fick testa på att hugga ved, och såga (fast sågandet var inte lika roligt). Såga i trä har jag förstås gjort förut, om inte annat på träslöjden i skolan. Men hugga tror jag inte att jag har gjort tidigare. Lite kaxigt tyckte jag nog att jag gjorde det rätt bra! Vedklabbar fick vi i alla fall ihop så vi kunde hålla fyr i brasan en stor del av kvällen och natten.

Vädret under vistelsen var underbart; varmt och med en sol som strålade. Den lilla sjön vi huserade vid var väl uppvärmd och perfekt att ta ett eftermiddagsdopp i. Sovsäcken var dock fortfarande för tunn så det blev en kall natt också här nere i södra Sverige, även om jag inte frös riktigt så mycket som i tältet i Härjedalen. Å andra sidan gjorde kylan att jag vaknade av och till hela morgonen och såg hur solen så småningom steg upp mellan träden, hur dimman spelade över vattnet och hur solstrålarna spelade mellan träden i dimman. Det var magiskt vackert.

sjö

Solen speglar sig i vattnet. Gräset skapar en fin förgrund. Sol, vatten och gräs – ibland behövs inte mer!

dimma

Solljus, dimma, stilla vatten och vattenväxter. Magiskt.

dimma

Dimman leker över vattenytan i gryningen. Det var värt hela nattens huttrande att få se detta.

Läs mer:

Lämna ett svar