Fem olika kåsor vid brasa utomhus skålar och firar nyåret 2023/24 utomhus

Fem glada vandrare firar nyår 2023/24 utomhus tillsammans

Hade det inte varit för de människor jag lärt känna det senaste ett, ett och ett halvt åren, hade jag aldrig fått för mig att fira nyår 2023/24 utomhus. Men nu har de människorna kommit in i mitt liv och de var lika sugna på ett välkomnande av det nya året ute i skogen som jag var. 

Det började med att jag vid en vandringsträff och övernattning i november blev tillfrågad om jag vill följa med några andra och fira nyår 2023/24 utomhus tillsammans med dem. Jag tackade ja utan att tveka. Men snart hoppade första den ena och sedan den andra av. 

Kvar var bara jag och en vän till. Vilket absolut var gott nog, men då hörde jag ändå av mig till några andra vänner jag som visste brukade vara pepp på uteliv. Och jag fick napp direkt. I ett nafs var vi nu totalt fem glada vandrare och utesovare som ville hänga med varandra årets sista dag. 

Finnsjöns vindskydd utses till ”nyårslokal”

Jag hade vid tidigare vandringar flera gånger på dagstid passerat vindskyddet vid Finnsjön, etapp 17 längs Sörmlandsleden, men aldrig stannat för natten. Det var jag sedan en tid tillbaka sugen på att göra och när jag föreslog platsen för de andra var de på direkt. 

Fyra vandrare på skogsbilväg i snötäckt skog

Tidigt eftermiddag, medan det fortfarande var ljust ute, möttes vi upp från flera väderstreck: Uppsala, Eskilstuna, Stockholm och Norrköping och traskade (eller skidade) de fyra kilometrarna från parkeringen till vindskyddet. 

En av oss i sällskapet – Maria – hade behändigt nog med sig en pulka vilken vi nyttjade för att transportera ved och annat tungt.

Maria ville dessutom testa den hemmagjorda lösning hon hade gjort för att dra pulkan inför hennes kommande stora äventyr: att vandra igenom hela Sverige från Smygehuk till Treriksröset, under våren och sommaren 2024. Följ henne @sverigeluffen på Instagram, om du ville se hur det går. 

Vindskyddet vid Finnsjön, Sörmlandsleden, där packning är utplacerad och en eld anas i eldstaden framför

Vi kom fram till vindskyddet utan problem och gjorde oss hemmastadda. Packade upp. Tände elden. Åt, myste och pratade. 

Utsikt över is- och snötäckt sjö

Självaste Finnsjön, dagen till ära täckt av både is och snö.

Kastruller med snö för smältning står på galler över eld

Jag testade för första gången att smälta snö för att ha färskvatten och kunde snabbt konstatera att en kastrull fluffig snö ger pinsamt liten mängd vatten. Det blev att packa snön betydligt hårdare, nästa gång jag gick för att hämta snö att smälta. 

Skålar in nyår 2023/24 med bubbelfyllda kåsor

Här ute vid Finnsjön är man långt ifrån det mesta och vi funderade på om vi skulle höra eller se fyrverkerier. Och om vi ens skulle orka vara vakna så länge. Det tar en del på krafterna att hålla värmen uppe och sömnen stången i timtal av mörker och minusgrader. 

Solnedgång över Finnsjön med snö som anas på sjön

Det visade sig att vi faktiskt lyckades skåla in nyåret tillsammans vid tolvslaget.

Någon hade med sig en bubblig cider som delades systerligt och broderligt mellan alla. Och till “champagneglas” hade vi våra egna kåsor. Ingen risk att blanda ihop dryckeskärlen, inte!

Vaknar upp till det nya året

Morgonen efter vaknade vi långsamt till liv och började plocka fram frukost, och såklart tända elden på nytt.

Kolbullar steks i liten stekpanna på galler över öppen eld

Jag stekte på kolbullar till frukost. 

Kolbullar med lingonsylt upplagt på litet fat för att ätas till frukost ute i skogen

Jag hade ingen tallrik med mig men ett lock till en burk fungerade utmärkt som substitut.

Så småningom skred vi tillbaka, hoppade in i bilarna och körde hemåt igen, åt våra olika väderstreck. Helt klart tillfreds med det här nyårsfirandet.

Läs mer:

Lämna ett svar