Nu har jag koll på gif-animering igen

För inte så länge sedan gjorde jag en enkel gif-animation och skulle ladda upp den här på bloggen. Men det funkade inte! Hur kan något så simpelt och grundläggande som animerad gif inte funka, tänkte jag. Har WordPress blivit så modernt att gamla hederliga metoder inte längre har ett utrymme?

Jag hade inte tid då att forska vidare i frågan men nu har jag kollat upp vad jag missade då och – jodå, animerad gif funkar fortfarande.

Man måste bara se till att:

  • Inte ladda upp animeringar som är bredare än den maximala bildyta man har att jobba med på sin blogg (i mitt fall är maxbredden 600 pixlar).
  • Verkligen spara bilden i originalstorlek när man laddar upp den i sin mediabank på WordPress.

Vill du veta mer kan du kika på den här killens förklaring. Det är visserligen en tidigare version av WordPress men funktionen är densamma. Killen upprepar flera gånger att han inte är så tydlig men jag tycker han är glasklar.

fiska-fiska-fiska
Här är en superenkel gif-animation av min systerdotter när hon fiskar, från i maj. Tålamodet tröt rätt snabbt och annat i skogen blev mer spännande.

Gif-animtioner hade sin storhetstid någonstans långt innan jag hade i princip någon koll på datorer alls. Sedan blev det lite retrocoolt igen för ett par år sedan. Numer har nog Instagrams Boomerang och liknande appar tagit över till stor del, i alla fall i mobila enheter. Men av olika anledningar är det alltid bra att kunna falla tillbaka på de enklaste sättet att göra animeringar. Om inte annat så känns det lite kul i alla fall!

Lämna ett svar