Målning

Så växte tavlan av Lucy fram

Det är ju rätt kul det här med animerad gif. Jag bjuder därför på en timelapse över några av stegen från när jag målade en tavla i present till min syster för ett år sedan; en målning över hennes hund Lucy.

Eller som jag gärna kallar henne (hunden alltså): Mumsibumsan.

hund

Det började med en teckning av ett foto. Teckningen var i A4-storlek ungefär, sedan förde jag över den till att passa en duk som var 1 meter bred och 80 centimeter hög. Till den här tavlan använde jag akryl, tillsammans med ett medium som gjorde att färgen inte torkade riktigt så snabbt som den brukar.

I början trodde jag inte att jag skulle ha någon speciell bakgrund, bara något enfärgat. Jag testade med rosa men blev inte alls nöjd. Istället inspirerades jag av Björklidens fjällmiljö, som också är den plats Lucy bott på allra mest. Den klassiska utsikten mot Lapporten fick helt enkelt bli den perfekta bakgrunden till porträttet av Lucy.

Målning

Här har jag precis fört över den lilla A4-skissen till den stora målarduken; det vill säga skissat upp grunddragen av hundporträttet på duken. Jag använde mig av den klassiska metoden att göra rutmönster vilket funkar lika bra nu som för 1000 år sedan.

Målning

Så här såg det ut när jag kommit en bit på vägen, med duken på stafflit.

Förlagan till målningen var ett foto där Lucy tvingades sitta med eftertraktade ostbitar lagda i cirkel runtom henne. Frestelsen var total men hon motstod att smaka ända tills matte sade ”Varsågod!”.

Lucy

Det här är fotot jag inspirerades av. Observera spottet som hänger i mungipan till vänster; önskan att få smaka ostbitarna runtom henne är fysisk.

Här sitter hon och ser ledsen ut i den cirkel av ost hon ännu inte får smaka på.

Här sitter hon och ser ledsen ut i den cirkel av ost hon ännu inte får smaka på. Här har cirkeln inte blivit komplett riktigt än.

Och hon sitter verkligen tills hon får tillåtelse att smaka.

Och hon sitter verkligen tills hon får tillåtelse att smaka. Det är matte som anas där framme på stolen och som sitter inne med all makt.

Lämna ett svar