Tarp

Första natten som lättviktsvandrare med tarp

Jag behöver faktiskt inte slå till på ett dyrt tält på en gång. Jag kan testa mig fram och se om det här med vandring är för mig. Det var så jag resonerade när jag när köpte en lätt och billig tarp istället för ett tyngre och dyrare tält. Så här gick det när jag testade att lättviktsvandra med tarp för första gången.

Förra helgen utsågs till premiärnatt för mig att sova under min tarp. För den som inte vet vad en tarp är kan man säga att det är en lättviktsvariant av en presenning, som man kan använda som skydd mot väder och vind istället för tält när man campar i naturen.

Egentligen har jag länge varit sugen på att köpa tält men inte kunnat bestämma vilken typ jag behöver eftersom jag inte har klart för mig hur det ska användas: av en eller två personer, i skog eller på kalfjäll, till exempel.

Podd inspirerade till att lättviktsvandra med tarp

Efter att ha lyssnat på podden Vilse med Jörgen Johansson om fjäderlätt vandring kände jag att en tarp skulle vara helt rätt för mig. För just nu är jag fortfarande i början av mitt vandringsliv och söker fortfarande efter mitt sätt att röra mig i skog och mark. Och jag är verkligen en person som helst bär så lätt som möjligt.

Jörgen Johansson sa två saker som gjorde att jag kunde fatta mitt beslut att gå från tältfunderingar till tarpinköp:

 1. Där jag är just nu – vandrandes bara på sommarhalvåret och främst i södra Sverige (Östergötland och Sörmland) – krävs helt enkelt inte tält som mer eller mindre står emot en vinterstorm på fjället, vilket ofta är hur dagens bra lättviktstält marknadsförs.
 2. ”Jag är inte gramjägare, jag är kilojägare.” Här berättar Jörgen om hur han drar ner på de ”tre stora” – sova (sovsäck och liggunderlag), bära (ryggsäck) och skydd (tält) – med målet att de tillsammans ska väg max tre kilo. Då blir resten av utrustningen automatiskt lättare. Och lätt utrustning attraherar mig. Dessutom tycker jag det är bra mycket mer hardcore att vara kilojägare än gramjägare… 😉

En tarp räcker utmärkt som skydd mot vind och nederbörd. Ett extremt lätt enpersonerstält väger strax under två kilo. Den tarp jag nu köpte väger drygt ett halvt kilo, och tar dessutom liten plats i ryggsäcken.

Inköp av lättviktstält troligtvis relevant senare

Jag är som sagt bara i början av mitt vandringsliv, och jag är fortfarande sugen på tält. Om vandringsintresset håller i sig är det högst sannolikt att jag kommer göra investeringen i ett kvalitativt lättviktstält som pallar snöstormar. Men just nu är jag supernöjd med min lätta, kompakta tarp som dessutom bara kostar en bråkdel.

Happy tarping!

Tarp

Jag valde att sätta upp min tarp som ett tält ungefär, det kändes mest tryggt. Det går ett tältstnöre mellan trädet bakom tarpen och ett som inte syns i bild men som är framför tarpen. Jag har fäst tarpens ”tak” emot det tältsnöret, det syns dock dåligt på bild. Det finns massor av instruktionsfilmer på Youtube, den här inspirerades jag av.

Tarp

Kika in i mitt tillfälliga hem. Jag sov riktigt mjukt: blåbärsris, mobilt ”golv”, vanligt vikbart liggunderlag och uppblåstbart liggunderlag. Lyx!

Tarp

Eftersom tarpen är fäst mot ett tältsnöre som går mellan träd behöver jag inte några stolpar eller pinnar i mitten för att hålla upp tarpen. Det ger gott om plats inomhus.

Läs mer:

4 reaktioner på ”Första natten som lättviktsvandrare med tarp

 1. Underbart att läsa om någon som förstår vad jag säger 😉
  Dvs, man behöver inte vintertält i skogen under barmark.
  Det handlar inte om att jaga gram utan kilon.
  ”Gramjägeri” är ett ord som används som klassisk härkarteknik; förminska och förlöjliga. Ungefär samma intellektuella nivå som ”lilla gumman”, men tyvärr effektivt.
  Lycka till med tarpandet!

  1. Hej! Så kul att du hittat till just det här inlägget! Det har blivit fler tarpnätter efter den jag skriver om här, och fler kommer det blir. Tack för tipsen du gav! //P

 2. Hej
  Kom nyss över detta inlägg.. År efter.
  Jag vill också banta min packning och undrar om du har bra tips på mobilt golv.. Vad använder du? Hur klarade du dig mot mygg? Störde det dig mycket?

  Hoppas intresset hållit i sig?

  1. Hej! Vad kul att du hittat hit, även år senare 😉
   Jag har använt det här golvet när jag övernattat under tarpen. Det verkar vara slut i lager nu, men förhoppningsvis kommer nya in. I gruppen Vandra Fjäderlätt på Facebook kan du säkert få massor av bra andra förslag, på ännu lättare golv. Gå gärna med där!
   Jag har numer oftast med mig tarpen som en ”plan B” när jag i första hand har tänkt vandra och sova i vindskydd. Skulle vindskyddet vara fullt så har jag ändå väderskydd. Även i vindskydd kan mygg förstå vara ett problem men jag tycker att det generellt sett är överdrivet. Jag sov i vindskydd senast igår natt och även om det var värsta natten jag haft hittills med mygg så kan jag inte säga att det var särskilt illa. Jag fick slå ihjäl kanske fem, sex stycken. Och då är jag ändå en sådan som myggen dras till. Hade jag bara smort in mig med myggmedel hade jag antagligen inte fått ett enda bett. Nu fick jag några stycken, särskilt som natten var väldigt varm och jag inte kunde ligga under min quilt (som är ett lättare alterantiv till sovsäck) som ju effektivt motverkar stick annars.
   Myggens inande kan ibland kännas värre, särskilt när jag är väl inbäddad och ”skyddad”, men till det finns alltid öronproppar… 🙂
   Jag hoppas du hittar golv och anti-myggmetoder som funkar för dig! 🙂

Lämna ett svar