Great campsite at Pårte

Recension av Hilleberg Niak: Mina erfarenheter från lågland till fjäll

Att köpa ett Hillebergtält för första gången är en stor grej för många. Det var inget undantag för mig. I min recension av Hilleberg Niak delar jag med mig av min beslutsprocess och vad jag gillar mer och gillar mindre med det här självstagande kupoltältet.

När jag började leta tält hade jag inte vandrat särskilt länge och visste inte riktigt vad jag behövde. Jag läste och kollade recensioner, var ute på dagsturer, började övernatta ensam ute i vindskydd och så småningom under en tarp. Försökte lära mig vad som gjorde en vandring till ett trivsamt äventyr för mig. Allt för att kunna köpa rätt tält direkt.

Hilleberg Niak uppsatt nära vatten

Min beslutsprocess

Det här var de viktigaste aspekterna för mig när jag valde mellan tält:

  • Enkelt att sätta upp och plocka ner.
  • Så lätt som möjligt utan att tumma på säkerhet och kvalitet. 
  • Plats för en, med möjlighet till två (även om det blir trångt).
  • För användning främst i skog och lågland, men ska även fungera utmärkt i fjällmiljö.
  • Passande för vandring under den snöfria tiden på året. 

Jag hade ganska tidigt spanat in Hillebergs tält. En sak jag gillade var att så många kunder verkade nöjda med kvalitet, garanti och service. Skulle jag ha något skulle det vara bra direkt. Inte något halvdant som jag kände mig missnöjd med ganska snart, för att behöva gå och köpa något dyrt senare i alla fall. Till en ännu större totalkostnad i slutändan.

Efter kanske 1 – 1,5 år ansåg jag att jag visste tillräckligt mycket för att kunna göra den mindre investering ett köp av ett Hillebergtält innebär.

Valet föll på ett Hilleberg Niak, ett kupoltält med en ingång och liten absid.

Det är invändigt tillräckligt stort för två personer men den enda ingången gör att man måste kliva över den person som sover ytterst om man ska lägga sig innerst. Därför rekommenderas tältet kanske mer till en vuxen och ett barn eller hund. Eller som enmannatält för den som vill ha gott om plats.

Hilleberg Niak i skogen

Genomförda äventyr med tältet

Kommer Hilleberg Niak passa dig? Det kan jag inte svara på men kanske hjälper det att veta hur jag framför allt har använt det:

Hilleberg Niak och ryggsäck från Osprey i skogen

Vad jag gillar med Hilleberg Niak

Enkelt att sätta upp och ta ner

Tältet är extremt lätt att sätta upp, och snabbt går det. Två tältstänger som inte går att sätta in på fel sätt och sedan är det i princip klart. Inte nöjd med exakt placering? Eftersom det är ett kupoltält är det bara att lyfta upp och flytta runt tills du har en grym tältplats. Lika lätt är det att ta ner.

Tänk dock på att inte låta tältet stå helt fritt om det är en del vind. Risken att tältet blåser bort är i så fall övervägande…

Gott om plats

Eftersom jag ensamvandrar har jag gott om plats i tältet. Jag brukar lägga ryggsäcken i innertältet och bara låta kängor och sånt som är enkelt att torka torra från eventuell kondens på morgonen stå i absiden.

För att minska risken att sovsäcken kommer i kontakt med innertältet började jag så småningom att sova diagonalt i tältet. Det började egentligen med att jag ibland lade mig diagonalt när jag inte pitchade tältet tillräckligt bra och inte orkade dra om tältpinnar och flytta om. Men sen föredrag jag det, det ger mer rymd över huvudet eftersom man maximerar avståndet till det sluttande innertaket. Nu sover jag alltid så i tältet.

Volym i ryggsäcken

Ett tält ska kanske inte komprimeras maximalt när det packas ihop men jag tycker ändå att jag kunde packa ihop tältet rätt bra, särskilt som jag förvarar tältstängerna vid sidan på ryggsäcken.

Det är inga problem att få plats med tältet i en ryggsäck på 58 liter, tillsammans med torkad mat och all annan utrustning för en veckas vandring. För den som är bättre än mig på att packa lätt och smart räcker säkert en 40–45 liters ryggsäck.

Säkerheten viktig

Jag inte haft särskilt dåligt väder på några av mina vandringar så jag kan inte säga hur bra det står emot riktigt starka vindar, ihållande ösregn eller andra med extrema väderförhållanden. Men jag har läst så många recensioner om Hillebergs tält att jag känner mig helt säker i tältet och det känns viktigt, jag vill inte vara orolig för mitt nattläger när jag ligger och vilar upp mig efter en hel dag på leden.

Hilleberg Niak på kalfjället

Vad som är mindre bra

Kondens och regn

Jag hade inga problem med kondens på mina låglandsvandringar men när jag vandrade Kungsleden och tältade nedanför trädgränsen och i skydd från vind vaknade jag upp till kondens som behövde torkas av innan jag kunde fortsätta.

Jag lärde mig att det enklaste var att helt enkelt torka av och ”krypa in” mellan ytter- och innerduk för att nå och torka av överallt, med tältet fortfarande uppspänt. Efter ett tag var det inte så farligt, bara att göra när det krävdes. Samma metod applicerades vid regn.

Fast ännu bättre var det när jag kunde planera lägerplatsen till en högre liggande plats, eller med vinande vind så jag kunde slippa kondensen helt.

Vid ett tillfälle testade jag att plocka bort innerduken och packa den i ryggsäcken. Ytterduken packades för sig och spändes upp och torkades vid nästa rast när vädret tillät. Men utan innertältet som håller ihop tältstängerna och yttertältet är det ingen styrsel alls på tältet. För mig var det alternativet bökigare och tog mer tid än att bara torka av ordentligt på morgonen och sedan packa ner allt och dra vidare. Det är dock antagligen både en smaksak och en vanesak.

Absiden

Absiden är rätt liten och liksom ”lång och låg” vilket, i kombination med risken för kondens, gör det extra viktig att vara noga med att inte låta något komma emot tältduken. Den långa och låga designen gör det även lite klurigt att öppna upp dragkedjan inifrån.

När det regnar in regnar riskerar det att regna rakt in i innertältet om dragkedjan är öppen hela vägen så man måste vara vaksam när man ska in och ut i tältet vid regn. Men det är också en vanesak.

Hilleberg Niak uppsatt en blåsig vandringsdag längs Kungsleden

Slutsatser

Jag är jättenöjd med mitt Hilleberg Niak och har inga planer på att byta bort det. Mitt bästa råd till dig som funderar på tält är att reda ut hur du tror att du kommer använda tältet. För mig ska tältet och nattlägret vara något att se fram emot efter en dag på leden, inte ett knöl och bök eller osäkerhet kring om det klarar av vädret.

Go’ tur!

Läs mer:

Lämna ett svar