Ateljé Lotta Holmgren

Fantasifullt besök i Lotta Holmgrens ateljé

Bara en dryg kvart norr om Mårdseleforsen dök en ateljé upp som jag strax lärde mig tillhörande konstnär Lotta Holmgren. Och det var öppet. Så jag parkerade bilen på den anvisade gräsytan och hade ingen aning om vad som väntade.

Jag hade inte hört talas om varken ateljén i fråga eller konstnär Lotta Holmgren tidigare men jag är glad att jag fick stifta den bekantskapen nu.

Flamingo av drivved, skapad av Lotta Holmgren

Det första som mötte mig och andra besökare var en flamingoinspirerad skapelse fantasifullt komponerad av en bit drivved.

Gott om fantasidjur skapade av konstnär Lotta Holmgren

Den välkomnande flamingon på gräsmattan var bara en försmak för vad som väntade innanför tröskeln. På insidan av det röda gamla huset fanns fler fantasifulla djur skapade av drivved. Vissa lite mer verklighetstrogna än andra…

Långsvansad sköldpadda, skulptur av drivved skapad av Lotta Holmgren

Till exempel en långsvansad sköldpadda.

Flamingoliknande struts en skulptur av drivved skapad av Lotta Holmgren

En flamingoliknande struts.

Bläckfisk en skulptur av drivved skapad av Lotta Holmgren

En fönsterhängd bläckfisk.

Blå fågel en skulptur av drivved skapad av Lotta Holmgren

Och en rejäl blåtira. Bland annat.

Konstnär Lotta Holmgren målar även verkligheten

Som kontrast fanns dessutom en hel del tavlor av djur och natur av mer verklighetstrogen karaktär, målad vanlig målarduk. De var också fina. Blir du nyfiken kan du se mer på hennes egen webbsida.

De fina målningarna var dock enligt mig inte lika spännande och unika som hennes drivvedsdjur. Jag gillade nämligen speciellt att Lotta Holmgren vågade låta det nästan lite galet fantasifulla och överdrivna ta en så stor plats i hennes konstnärskap. Det känns inte som det säkraste kortet i en verksamhet som i sig är väldigt osäker, och därför var det extra imponerade att hon vågade satsa på just den delen.

Groda håller koll utanför Farfarstorpet

Förutom att det var kul att gå omkring inne i den öppna och luftiga ateljén var det mysigt utomhus.

Groda skapad av Lotta Holmgren

Det närliggande lilla huset – Farfarstorpet – tycktes beskyddat av en grodliknande varelse, som alltid hade ett vakande öga eller två öppet. Nu frågade jag aldrig specifikt men jag utgår ifrån att det är konstnär Lotta Holmgren själv som står bakom grodans tillblivelse.

Sommaren 2021 tog jag bilen från södra Öland till norra Norrland för att upptäcka små och stora guldkorn i Sverige. Jag sov i bilen, tältet eller hos familj och vänner längs vägen. Du hittar alla relaterade blogginlägg under taggen sommaräventyr 2021.

Spana också gärna in denna interaktiva karta där jag sammanställt merparten av min roadtrip, så att du enkelt kan se vad som finns var. Jag hoppas du blir inspirerad!

Läs mer:

Lämna ett svar