Mårdseleforsen planar ut i Vindelälven

Mårdseleforsen blir intressantare när berget tittar fram

Mårdseleforsen är en del av Vindelälven och utgör dessutom ett eget naturreservat under eget namn: Mårdseleforsens naturreservat. Här kan du vandra omkring över forsen från älvens ena sida till den andra tack vare flertalet broar.

När jag läste på om Mårdseleforsen fick jag lära mig att forsen är en del av Vindelälven. Vidare kunde jag läsa att det finns en hela massa forsar i Vindelälven. Det fick mig att fundera kring på vilket sätt en fors skiljer sig en från en älv, flod eller annat vattendrag?

Mårdseleforsen delar upp sig i delfåra

En förgrening av Mårdseleforsen skummar fram.

Besöker Mårdseleforsen efter tips från flera

Svaret var simpelt. En fors är en del av ett vattendrag där flodbädden blir grundare, brantare och vattnet helt enkelt forsar fram snabbare och skvätter och har sig, och kanske delar upp sig i olika fåror.

Jag hade blivit tipsad om att göra ett besök till Mårdseleforsens naturreservat från flera håll, inklusive från mannen jag snackade natur och biologi med vid Borgsjö rastplats föregående kväll.

Första anblicken av forsen imponerar inte

Nu när jag var här och stod vid den första hängbron kände jag mig inte så värst imponerad.

Hängbro över Mårdseleforsen och Vindelälven

Hängbroar över vattendrag har jag passerat flera gånger. Och faktiskt så har jag passerat just den här älven förut, till och med sovit precis bredvid den, fast betydligt tidigare i dess väg.

För ett par år sedan vandrade jag Kungsleden, från Hemavan till Abisko. Under den femte dagen slog jag läger på östra stranden om Vindelälven, strax före Rävfallsstugan. Den natten lärde jag mig att det kyler ett antal grader att tälta så nära ett kallt, forsande vattendrag.

Mårdseleforsen ändrar karaktär och blir mer intressant

Men det var då. Nu strålade solen och även om Vindelälven visserligen forsade här i Mårdsele så var det ett relativt lugnt forsande.

Hängbro över Mårdseleforsen från avstånd

Jag fortsatte framåt över den första hängbron och följde den markerade vandringen. Allt som allt rörde det sig om 1-2 kilometer så det var mer än något annat ett lättillgängligt strövtåg.

Vindelälven skummar

Ett strövtåg som blev finare och finare.

Berggrund nerslipad av vattenmassor

Längre bort lugnade forsen ner sig och delar av berggrunden stack fram över ytan. Där gick det att se hur vattenmassorna omformat berget under lång, lång tid. Härliga och mjuka skålformationer av olika storlekar uppenbarade sig på flera platser.  

Saktar ner och njuter mer

Jag gick långsammare och försökte ta in så mycket som möjligt av det jag såg.

Vatten och klippor

Här tyckte jag att forsen och naturen var betydligt mer intressant här än där vid starten, där forsen fick mest utrymme men berggrunden var dold under ytan.

Träd i mitten av Mårdseleforsen

Så fastän jag inte var alltför övertygad i början om forsens besöksvärde, blev det rätt bra till slut. Åker jag förbi en annan gång i samband med någon måltid så ska jag se till att ha med mig en matsäck för det fanns gott om bord och eldplatser här och där som var lämpliga för ett sådant ändamål.

Sommaren 2021 tog jag bilen från södra Öland till norra Norrland för att upptäcka små och stora guldkorn i Sverige. Jag sov i bilen, tältet eller hos familj och vänner längs vägen. Du hittar alla relaterade blogginlägg under taggen sommaräventyr 2021.

Spana också gärna in denna interaktiva karta där jag sammanställt merparten av min roadtrip, så att du enkelt kan se vad som finns var. Jag hoppas du blir inspirerad!

Läs mer:

Lämna ett svar