Bakat Turebröd

Turebröd, version 3 – experimenterandet fortsätter

Det här är tredje gången jag ger mig på det här brödet. Första gången resulterade i ett dundergott bröd men då hade jag inte skrivit ner exakt hur jag gjort. Andra gången skrev jag ner bättre.

Här, tredje gången, dubblade jag det receptet men det gav nog inte helt rätt proportioner då. Degen rejält lös så jag har lite kvar att finslipa på och därför har jag noterat nedan vid ett par ställen vad jag tänker testa att förändra till nästa gång. Dessutom har jästiden varierat lite: första gången fick jäsningen ta 4 – 5 timmar i rumstemperatur, andra gången nästan ett dygn i kylen och senaste gången cirka 11 – 12 timmar i kylen.

Gemensamt för alla tre varianter hittills är att brödet blivit supergott varje gång så ge det en chans – det är helt klart värt det!

Bakat Turebröd
Turebördet. Det är helt klart värt den totala baktiden och tro mig – det är en mycket mindre ansträngning att baka när man långjäser. Tiden gör liksom jobbet, och smaken blir tre gånger bättre. Minst.
Bakat Turebröd
Mer av det goda.
Bakat Turebröd
Lite ost och gurka, sallad, färskost eller ägg – vad som helst blir gott på ett smaskigt bröd. Eller bara lite smör, funkar alltid.
Bakat Turebröd
Mumsigt på hög!

Gör så här

Förväll:
140 g rågkross
80 g havregryn
4,8 dl kokande vatten (Nästa gång: öka till 5 dl vatten)

Ingredienser:
10 g jäst
7 dl vatten, fingervarmt (Nästa gång: testa att minska till 5 – 6 dl för mindre lös deg)
18 g salt
18 g honung / socker
110 g sojamjöl
650 g vetemjöl special

  1. Förväll rågkross och havregryn i kokande vatten. Låt stå och svälla och svalna cirka en timme.
  2. Smula i jästen och blanda ut i fingervarmt vatten.
  3. Ha i resten av ingredienserna och blanda ihop till en lös deg i stor skål.
  4. Sätt på lock eller en plastfilm och ställ in i kylen. Låt jäsa 11 – 12 timmar.
  5. Plocka gärna fram degen i rumstemperatur en stund innan du formar till bröd eller bullar.
  6. Degen är väldigt lös så baka ut med rejält med mjöl. Till det här receptet bakade jag ut 16 baguetter. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 40 – 60 minuter.
  7. Sätt på ugnen på 250 grader.
  8. Ställ in i mitten av ugnen och grädda i 15 – 17 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
  9. Skär isär och bre på lite smör eller färskost. Ät och njut!

*När jag stod och bakade det här brödet andra gången fick jag precis veta att en av mina äldsta vänners förstfödda skulle heta Ture. Och eftersom ”supersaftigt bröd med rågkross och havregryn” är hyfsat långt att säga tänkte jag att Turebröd kunde vara ett lika bra namn som något, som en liten hyllning till vännen och tillhörande pappan (också en god vän) och den lille (förutsatt att brödet blev gott, vilket det tack och lov blev).

Lämna ett svar