Första natten i hammock med hängmattan Lesovik Draka, monterad och klar

Första natten i hammock med hängmattan Lesovik

Jag som egentligen aldrig gillat att ligga i hängmatta, kan det ändå vara en bra idé för mig med hammock? Under förra året funderade jag allt mer på detta, gjorde slutligen ett inköp och i januari i år var det dag för första natten i hammock med hängmattan Lesovik.

Särskilt här i Östergötland och Sörmland, där jag mest tältar runt, är det lättare att hitta träd än platt mark för tält. Därför började jag under förra året fundera på om det ändå kunde vara något för mig, hur nöjd jag än var med mitt Hilleberg Niak.

Jag kände mig helt vilse i hammockvärlden så jag passade på att titta och fråga andra som jag kom i kontakt med under olika vandringar förra året. Men sedan var det bara att sätta sig och göra lite hederligt googlande.

Väljer ut hängmattan Lesovik Draka

Till slut fastnade jag för märket Lesovik och modellen Draka, där myggnät var inbyggt. Att den dessutom fanns att köpa var en avgörande anledning till att det faktiskt blev den. För det visade sig att det egentligen inte finns så många märken och modeller att välja på i Sverige, inte jämfört med tältutbudet i alla fall.

Tarp hade jag sedan tidigare så den bedömde jag skulle duga alldeles utmärkt tills vidare.

Hängmattan Lesovik Draka

Lesoviks hängmattemodell Draka kommer med myggnät och alla linor du behöver för att hänga upp den. Tarp ingår inte men finns att köpa till.

min Instagram har jag delat ett par reels från när jag precis hade köpt hängmattan Lesovik och testade att sätta upp den för första gången.

Del 1:

Del 2:

Första natten i hammock sker i januari

Sedan var det bara att invänta ett bra tillfälle för invigning. Det kom sista helgen i januari, via en vandringsgrupp på Facebook med ett antal främlingar som jag beslutade mig för att joina.

Väderleksrapporten lovade någon enstaka minusgrad men ingen vind att tala om så jag packade ryggsäcken med vad jag hoppades skulle vara en tillräckligt varm uppsättning; någon så kallad underquilt för vinterbruk hade jag inte så jag chansade på att dubbla liggunderlag (ett vanligt + ett uppblåsbart) samt vintersovsäck, skulle räcka för att hålla värmen. (Det gjorde det.)

Första natten i hammock - full uppsättning

Full uppsättning för min första övernattning med hammock i hängmattan Lesovik Draka. Tarpen är en DD Superlight som jag hade sedan tidigare.

Vacker solnedgång över isbelagd sjö.

Isen låg stadig på den intilliggande sjön.

Sover bättre i hängmatta än tält?

Förutom att det är lättare att hitta träd för hammock än plan mark för träd i skogarna i mitt närområde så var jag också nyfiken på om jag skulle sova bättre i hängmatta. Första natten i tält brukar alltid vara rätt sömnlös för min del, för att snabbt bli bättre. Men det vore skönt att sova som en drottning redan första natten.

Riktigt så bra blev det inte, men hängmatta som koncept fick klart godkänt ändå. Jag lärde mig snabbt att jag kan sova rätt bra på sida och framstupa sidoläge som är favoriten, och att det går att röra sig mer i hängmattan än jag kanske trott.

Utsikt från hammock och hängmattan Lesovik Draka

God morgon! Att kunna se ut direkt är definitivt en fördel hammocken har över tält.

Testar hammock och hängmattan Lesovik igen

En månad senare var det dags att testa för andra gången. Då skulle det vara ytterligare några grader kallare men framför allt en isande vind. Jag tog med min sommarquilt (en Cumulus 350) och testade om det gick att använda den som underquilt. Det blev inte helt idealiskt, men det gick. Och viktigast av allt: jag höll mig varm hela natten trots den isande vinden.

Framöver ser jag fram emot att kunna testa min hammock även på längre turer. Det blir kul!

Läs mer:

Lämna ett svar