Älg på vägen till Åsnens nationalpark

Älg överraskar på väg till Åsnens nationalpark

Det var inte planerat men när jag tidigt på morgonen kom fram till en korsning där jag egentligen skulle svänga höger, såg jag en sådan där stor brun vägskylt som talade om att en nationalpark fanns i närheten. Om jag bara svängde vänster, åt det helt andra hållet, till Åsnens nationalpark bara 13 minuter bort. Valet att göra en 180 graders de-tour vad enkelt.

Sista biten innan jag var framme vid parkeringen till Åsnens nationalpark körde jag på en smalare väg igenom en skog. Helt plötsligt och mitt på vägen rakt framför mig står en älgkalv och tittar nyfiket på mig.

Jag upptäckte älgen så pass tidigt att jag hade gott om tid att sakta ner och krypköra framåt. Och eftersom det fortfarande var tidigt på morgonen var det ingen annan trafik heller. Jag hade till om med möjlighet att rota fram kameran som tack och lov låg lättillgängligt på sätet bredvid mig. Helt stillastående kunde jag sedan knäppa ett par bilder.

Älg i skogen

I takt med att jag sedan kröp närmare flyttade sig älgen långsamt in i skogen och stannade sedan några meter från vägen där den ömsom betade ömsom spanade in mig.

Frukost intas i nytillkomna Åsnens nationalpark

Älgmötet var en riktigt bra start på dagen. Snart var jag framme i Åsnens nationalpark och kunde inta min frukost. Jag hade nämligen inte ätit en sådan än, utan startat dagen direkt ifrån nattlägret vid en dammlucka.

Koka kaffe på gaskök

Under den här semestern, där bilen var transportmedel och ofta även sängplats, kokade jag ofta kaffe enkelt och smidigt med mitt gaskök samt en filtertratt där kaffet droppade rätt ner i en termos.

Vindskydd vid Åsnens nationalpark

Åsnens nationalpark är relativt ny och grundades så sent som 2018. Det är därför kanske inte så konstigt att rastområdet fått ett vindskydd av lite mer speciell karaktär. Eller, vindskydd och vindskydd. Så bra skydd mot vinden var det kanske inte. Men snyggt i alla fall.

Brygga vid Åsnens nationalpark

En majoritet av Åsnens nationalpark utgörs av vatten. Därför är det nog inte så konstigt att man även satsat på att bygga en häftig brygga ut i vattnet.

Utsikt över sjön i Åsnens nationalpark

Utsikten från rastområden över sjön var definitivt inget att klaga på.

Åsnens nationalpark hittar du i södra Småland.

På upptäcksförd i nationalparken

Efter att ha fått i mig lite frukost var det dags att undersöka vad skogarna i Åsnens nationalpark hade att bjuda på.

Bokskog i Åsnens nationalpark

Från entrén där jag startade bjöds man på ett överflöd av bokskog.

Luftig bokskog i Åsnens nationalpark

Jag tycker bokskogen är så vacker med sina gröna trädkronor samtidigt som marken är väldigt öppen och luftig.

Snok

Så småningom övergick bokskogen i såväl mer klassisk gran- som tallskog. Någonstans i de trakterna lyckades jag fånga en snok på bild innan den ringlade vidare.

Sommaren 2021 tog jag bilen från södra Öland till norra Norrland för att upptäcka små och stora guldkorn i Sverige. Jag sov i bilen, tältet eller hos familj och vänner längs vägen. Du hittar alla relaterade blogginlägg under taggen sommaräventyr 2021.

Spana också gärna in denna interaktiva karta där jag sammanställt merparten av min roadtrip, så att du enkelt kan se vad som finns var. Jag hoppas du blir inspirerad!

Läs mer:

Lämna ett svar