Gammal bil på bilkyrkogården på Kyrkö Mosse

Spanar in sjunkande fordon på bilkyrkogården på Kyrkö Mosse

Jag tror att jag hade hört talas om bilkyrkogården redan för flera år sedan men då fanns det inte på kartan att åka dit. Det gjorde det nu. På bilkyrkogården på Kyrkö Mosse finns en stor samling bilar och fordon av äldre modell som sakta sjunker ner i marken inunder.

Efter ett spontanbesök till Åsnens nationalpark anlände jag till bilkyrkogården på Kyrkö Mosse i södra Småland någonstans strax före lunch.

När jag kom dit var de tämligen snålt tilltagna parkeringsytorna redan fulla. Ändå lyckades jag klämma in min inte så lilla bil på en plats som kanske inte riktigt fanns. Det var definitivt ett äventyr att ta sig ut senare…

Bilkyrkogården på Kyrkö Mosse välbesökt mål

Jag hade inte direkt förväntningar om platsen, annat än att jag tyckte det skulle bli intressant att se hur naturens krafter i långsam takt återtar utrymmet och överlever människans påverkan.

Träd växer i gammalt bildäck

Redan vid parkeringsförfarandet insåg jag att mitt intresse för platsen var delat av många. Väldigt många. En strid ström av människor färdades både fram och tillbaka på stigen till själva huvudområdet för bilkyrkoråden.

Dröm- eller mardrömsresemål för bilentusiaster

Jag kan tänka mig att platsen är en dröm – eller kanske mardröm – för personer med ett starkt intresse för gamla bilmodeller. Här fanns i alla fall ett flertal bilar och andra typer av fordon i olika stader av förfall.

Skrotad bil på Kyrkö Mosse

Däcken har sjunkit en bra bit ner i mossen.

Gammal bil med rund design

Hade jag kunnat mer om olika bilar av äldre modell hade jag säkert kunna säga direkt vilket bilmärke det här rör sig om, med sin speciella design. Men den kunskapen saknas så jag har faktiskt ingen aning.

Ratt i gammal bil

Ratt från en tid då servostyrning fortfarande inte var uppfunnen?

Skrotad buss på bilkyrkogården på Kyrkö Mosse

Det var nog en schysst buss en gång i tiden.

Historien bakom bilkyrkogården på Kyrkö Mosse

Kyrkogården drevs av en man som kallades Åke på myren. Från början var affärsidén att bryta torv men så småningom övergick det i att skrota och återvinna bilar och bildelar. Faktiskt så såg den här Åke tydligen till att plocka bort allt, eller i alla fall så mycket som möjligt, av batterier, oljor och annat miljöfarligt som annars riskerade att läcka ut och förorena i markerna.

Läs gärna mer om historien bakom bilskroten, det är läsvärt.

Åke på myrens stuga

I den här lilla stugan bodde Åke större delen av sitt liv.

Insidan av Åke på myrens hus

Stugan bestod av bara ett rum.

Det var absolut värt att stanna till på bilkyrkogården på Kyrkö Mosse. Gör det du också, om du är i krokarna.

Sommaren 2021 tog jag bilen från södra Öland till norra Norrland för att upptäcka små och stora guldkorn i Sverige. Jag sov i bilen, tältet eller hos familj och vänner längs vägen. Du hittar alla relaterade blogginlägg under taggen sommaräventyr 2021.

Spana också gärna in denna interaktiva karta där jag sammanställt merparten av min roadtrip, så att du enkelt kan se vad som finns var. Jag hoppas du blir inspirerad!

Läs mer:

Lämna ett svar