Gärdsgård vid Stensjö by

Verklighetens Lönneberga och Bullerbyn finns i Stensjö by

Sett Astrid Lindgrens Emil i Lönneberga eller Barnen i Bullerbyn? Då har du också sett Stensjö by, platsen där de klassiska filmatiseringarna delvis spelades in.

Jag var på väg från några härliga dagar i Småland, och senast från Öland, när jag såg en vägskylt om att en vänstersväng skulle leda till Stensjö by. Jag hade läst om byn i en guidebok tidigare men glömt bort att jag tyckte det lät intressant. Men nu blev jag påmind och såg till att svänga av.

Karta över Stensjö by

Stensjö by hittar du på västkusten strax norr om Oskarshamn. Enligt min guidebok – Upplev Sverige – är det Emil i Lönneberga som spelats in här. Enligt Wikipedia har även Barnen i Bullerbyn huserat bland de gamla husen.

Mysiga Stensjö by

Byn i sig är liten och gemytlig. Du går snabbt igenom området om du vill. Det finns också bänkbord, ett minimuseum och till och med utedass för de som vill ta med lite picknick och stanna en stund.

Höna går fritt ute

Här går hönsen och tuppen fritt.

Gul dörr på gammal röd träbyggnad i Stensjö by

Husen är klassiskt röda. Gula dörrar lyser upp fint.

Hö på tork i Stensjö by

Hö torkar på gammalt vis.

Små bodar i Stensjö by

Det var länge sedan jag såg Emil i Lönneberga men jag inbillar mig att ett av de små husen skulle kunna vara pojkens snickeboa.

Oändliga längder av gärdsgårdar leder fram till byn

En sak jag slogs av var hur mycket gärsgårdsstaket som var uppsatt. Man fick köra en bit när man svängt av från stora vägen och längs den grusvägen var det som att gärdsgårdarna rullade ut sig i all oändlighet.

Gärdsgård med röda vinbär

Röda vinbär slingrar sig uppför ett av gärdsgårdarnas staket.

Fågel på gärdsgård

En fågel sitter på första parkett.

Skylt till Stensjö by musem

I en av byggnaderna finns ett fint litet museum anordnat. Det är bara ett rum i vad jag gissar är en gammal lada, men det var himla mysigt att gå runt i lokalen och lära sig om lokalhistorien.

Sommaren 2021 tog jag bilen från södra Öland till norra Norrland för att upptäcka små och stora guldkorn i Sverige. Jag sov i bilen, tältet eller hos familj och vänner längs vägen. Du hittar alla relaterade blogginlägg under taggen sommaräventyr 2021.

Spana också gärna in denna interaktiva karta där jag sammanställt merparten av min roadtrip, så att du enkelt kan se vad som finns var. Jag hoppas du blir inspirerad!

Läs mer:

Lämna ett svar