Stor klädnypa

Välanvända timmar i Umeå

Jag reser inte jättemycket i jobbet men ibland blir det en tripp någonstans. Som till Umeå nyligen. Lätt Norrlandskär som jag är var det en resa jag såg fram emot. Den lediga tid som gick att uppbringa utanför arbetstimmarna såg jag till att ta vara på.

Flygbild över Stockholm
Att se världen från ovan är alltid fascinerande. Här lyfter vi från Arlanda med destination Umeå.

Till att börja med så har jag en syster som bor i Umeå. Jag förvarnade henne tidigt om mitt förestående besök. Det gjorde att vi kunde ses på kvällen och äta middag hemma hos henne och hennes sambo. Och Mumsibumsan förstås; hennes hund.

Mumsibumsans riktiga namn är Lucy, men Mumsibumsan är på något sätt… Lite mumsigare.

Andra och sista dagen var planerad arbetsdag för hela slanten så jag såg till att ställa klockan tidigt för att hinna med en joggingtur längs strandpromenaden.

Umeå strandpromenad
Vatten gör alla städer mer levande.
Umeå strandpromenad
De som bor här kan knappast klaga på läget.
Umeå strandpromenad
Natur och grönska är bevisligen bra för hälsan, till och med om man bara tittar på det.

När jag joggade promenaden fram var det tydligt att staden lagt mycket krut på att skapa attraktiva ytor där. Där var moderna parkområden för umgänge och officiella sammanhang, men även cool och fräsch arkitektur i takt med en växande – antar jag – befolkning.

Eftersom jag alltid fascineras av arkitektur var det gott om ögongodis för mig längs promenaden.

Lägenheter i Umeå
Jag vet inte om arkitekturen som sådan är så häftigt. Det jag främst drogs till med det här bygget är att det är så stort och ”mastodontiskt”. Så romerskt på något vis, med sin gigantiska storlek som står där, till synes stabil och orubblig.
Klotlampor i park
Det här är den första stadsparken någonsin där jag sett klotlampor fungera som mysbelysning. Eller bara vanlig belysning.
Rosa i park
Knasigt rosa. Tycke och smak kan alltid ställa till det men oavsett personliga preferenser så gör färgen att detta, vad det nu är, sticker ut.
Umeå stadsbibliotek
Den här byggnaden, med sina runda, böljande former, stack ut redan första gången jag såg den. Först andra dagen insåg jag att stadsbiblioteket är inrymt i den. Med tanke på att bibliotek ofta tycks leva på nåder i gamla otidsenliga byggnader känns det kul att låneböckerna får bo i ett sådant modernt hus.

Ett exempel på härligt kulturellt uttryck var en enorm klädnypa som nyper upp gräset.

Vissa saker blir helt enkelt lite häftigare när de är förstorade till enorma proportioner.

Stor klädnypa
Hårda nypor, lite mer artistiskt.

Fast klädnypan har jag faktiskt sett förut, under 2006 eller 2007 när jag studerade konst och måleri på Markaryds folkhögskola. Då gjorde vi ett studiebesök till Åsa som är en slags herrgård med stor tomt och skogsområden där konstnärer med stora ambitioner får härja fritt.

I Wanås såg jag bland annat Louise Bourgeois gigantiska åttafotade Maman. Den är fortfarande maffig, måste jag säga.

Nåja. Efter 28 timmar i staden var det drags att lämna för den här gången. På återseende, Umeå!

Lämna ett svar