Kompaktkamera, mobil och systemkamera i skogen

Fota med mobil, kompaktkamera eller systemkamera: fördelar och nackdelar

Att förstå fördelarna och nackdelarna med att fota med olika typer av kameror, inklusive mobiltelefon, hjälper en lång bit i beslutsprocessen, när det gäller val av kamera till ditt nästa äventyr. Här får du en guide  det som är bättre och sämre med varje alternativ, och dessutom faktiska bilder som visar skillnaderna.

Om du vill fota minnen och händelser under din vandring, semester eller annat äventyr: se till att du bär med dig en kamera som du känner att du kan hantera. Det är till exempel helt meningslöst att gå och köpa en dyr systemkamera om du sedan inte orkar ta med den, eller vet hur den ska hanteras…

Här har jag listat några för- och nackdelar med att fota med mobil, kompaktkamera eller systemkamera. 

FördelarNackdelar
MobiltelefonLiten och lätt, tar nästan ingen plats

Är alltid med ändå, ingen extra vikt eller volym

Enkelt att fota

Gratis, så länge man redan har en mobil
Batteriet tar snabbare slut vilket kanske inte lämpligt på längre vandringar eller äventyr då mobilen även kan behövs som nödutrustning för kommunikation

Svårt att göra manuella fotoinställningar

Fördröjning i fotograferingen

Inte bra för fotografering när förhållandena inte är idealiska: svagt ljus, mörker, långa avstånd, rörelse, med mera
KompaktkameraTar liten plats, väger lite

Finns i ett spann mellan mer simpla auto-kameror och till kameror med alla manuella inställningar

Finns möjlighet att fota i såväl jpeg som råformat, beroende på modell

Finns i prisklasser som funkar för de allra flesta
Inte möjligt att byta objektiv

I jämförelse med systemkamera är bilderna inte lika skarpa, har mer brus och tål inte lika hård redigering
Systemkamera*Ger fotografen full kontroll över fotot

Ger de bästa bilderna ur ett fototekniskt perspektiv, kan hantera även dåliga förhållanden

Möjlighet att byta objektiv beroende på vilket motiv man vill fota
Stor och tung, riskerar att lämnas hemma

Kräver goda fotokunskaper för att bilderna ska blir riktigt bra, gärna även goda redigeringskunskaper

Kan bli dyrt

*Det finns även så kallade spegelreflexlösa systemkameror. Det här är en typ av systemkamera som har ett annat hus än vanlig kamera; huset är helt digitalt vilket gör det plattare, lättare och mindre. Jag har själv aldrig fotat med en sådan kamera men jag skulle gissa att för- och nackdelar i allt väsentligt är detsamma som för vanlig systemkamera. Även om huset är mindre är objektivets storlek oförändrad och kameran som helhet är i sammanhanget fortfarande relativt stor.

Jämförelse i bild

Det går att läsa hur mycket som helst men när det gäller kameror så är det ändå slutresultatet som gäller. Nedan finns därför två olika jämförelser där jag fotat med en mobilkamera, kompaktkamera och systemkamera från samma avstånd och med så mycket samma typ av inställningar som möjligt, för att kunna visa ungefär hur de olika typerna av kameror kan fungera.

I realiteten innebar det att jag fotade med vidvinkel, för de av er som är bekanta med det begreppet. Det vill säga: den typ av objektiv som är dominerande i alla mobiltelefoner.

Observera att jag bearbetat alla bilder i efterhand, i datorn. Jag fotar i råformat med både kompaktkameran och systemkameran, vilket ger ännu större möjligheter när bilderna tas om hand i ett fotoredigeringsprogam i datorn sedan, än som är möjligt med jpeg-bilder från till exempel en mobilkamera.

Vid båda tillfällena fotade jag i bra ljusförhållanden: i dagsljus utomhus, utan skarp sol. 

Jämförelse 1: Landskapsbild

Först kommer tre bilder fotade över en större vy – ett landskap. I det här fallet av Norrköping stad. För att du verkligen ska kunna se skillnaderna behöver du öppna bilderna i en egen flik och i 100% förstoring. Funkar inte det hoppas jag att cirklarna som indikerar den maximala förstoringen för varje kameratyp ger en indikation om vilken kvalitet som erbjuds. 

Stadsy fotat med mobilkamera
Stadsvy fotat med systemkamera

Jämförelse 2: Närbild

I den andra bildserien försökte jag istället fota ett objekt i närbild och låta störra delen av fotot agera bakgrundsfond. Ett höstfärgat löv på en sten fick huvudrollen.

Höstlöv fotat på sten med mobilkamera
Höstlöv fotat på sten med kompaktkamera
Höstlöv fotat på sten med systemkamera

Slutsatser

Enligt mig är alla tre kameraalternativ bra, beroende på vad man ska använda bilden till såklart.

Det är tydligt för mig att kompaktkameran och systemkameran är på en annan nivå än mobilkameran. Och med tanke på att det varit avsikten när jag gjorde de båda respektive inköpen är det skönt att se.

Vad som förvånar mig är att kompaktkameran levererar så nära i nivå med systemkameran. Det är därför lätt att tänka att det inte är värt att betala många gånger så mycket för en systemkamera (vilket var fallet när jag en gång köpte de båda kamerorna).

Men å andra sidan – alla dessa bilder fotades under bra ljusförhållanden.

Jag har använt såväl kompakten som systemkameran (och mobilen) under betydligt mer krävande tillfällen (mörker, rörelse etc) för att veta vilka som kan leverera även då, och vilka som fallerar.

För det är när förhållandena inte är just idealiska som det lönar sig med en mer kompetent kamera.  

Hur du ska värdera detta beror självklart på vad du är villig att bära på, betala för och lägga tid på fotoredigering efteråt. 

Mer om hur du kan tänka kring detta bjuder på jag på här: 

Lycka till i kamerajungeln!

Läs mer:

Lämna ett svar