Louis de Geer

Nya canon levererar i mörker

JAG BRUKAR INTE fota i mörker ofta, särskilt inte eftersom jag inte har ett stativ. Men jag köpte precis Canons nya EOS 5D Mark IV och ville gärna se vad den går för och det är när ljuset är mer avlägset som en kamera verkligen visar vad den klarar av. Dessutom tog jag sovmorgon i helgen och när jag väl begav mig ut hade det redan börjat skymma. Alltså: kvällsfoto.

De första bilderna jag tog var handhållna med högt ISO-tal. Trots detta tycker jag bilderna ser riktigt bra ut, utan alltför mycket störande brus.

Kristinagatan
Julbelysning över Kristinagatan, här fotat handhållet med ISO 12800.
Kristinagatan med björk
En annan vinkel över Kristinagatan, också handhållet.
Torn
Jag vet inte vad tornet vid Olaikyrkan heter men det är rätt snyggt! ISO 8000.
Lykta
Jag gillar det urbana, här en bänk vid inloppet till Lekbäcken som följer längs Strömmen genom Strömparken. ISO 8000.

Sedan började jag experimentera med långa slutartider, 4-6 sekunder. Då behövde jag till slut dra ner ISO:t till 100 för att inte få in för mycket ljus, och även minska bländaröppningen. Vilket oväntat lyxproblem!

Louis de Geer
Här började jag experimentera med de långa slutartiderna. Det fanns ett galler som jag kunde placera kameran emot. Här är ISO bara 320 med slutartiden 4 sekunder, bländare 3,2.
Fasad
När jag vred kameran lite åt höger fick jag det här utsnittet. ISO 250, slutartid 4 sekunder.
Strömmen
Strömmen flyter fram. Kameran står på en ojämn sten, stöttad av min ena vante. ISO 250, slutartid 6 sekunder.

Jag fotar som sagt sällan i mörkare förhållanden. När jag väl gör det är det blixt eller högt ISO som gäller. Men nu när jag testade med långa slutartider har jag blivit sugen på att ändå skaffa ett stativ. En given nackdel med att behöva ställa ifrån sig kameran på närmsta fasta föremål för att kunna fota med långa slutartider är ju att jag inte kan bestämma varken vertikal eller horisontal position och därigenom inte heller utsnittet. Det begränsar kreativiteten en aning…

Bro
Bron över Drottninggatan. Det här borde vara sista veckan som julbelysningen hänger kvar. ISO 100, slutartid 3,2 sekunder, bländare 5,6.
Byggnader
Old vs. new. Utsnittet är inte som jag ville riktigt men utan stativ fick jag nöja mig med det som fanns tillgängligt. I det här fallet ställde jag kameran på de slipers som kantar gångvägen vid Strömmen. ISO 100, slutartid 6 sekunder, bländare 5,6.

Så ett lätt, enkelt och flexibelt har nu hoppat högt upp på listan över kameraprodukter jag vill ha. En riktigt bra kamera har jag redan – betyget efter den här kvällssessionen blir klart godkänt för Canon EOS 5D Mark IV. Det är bara att börja leta och kolla stativrecensioner!

Lämna ett svar