Canonkamera på Osprey-ryggsäck

Mina krav för en bra vandringskamera

För mig är kameran en del av min obligatoriska utrusning när jag är ute på vandring. Oftast tar jag med mig en liten men kraftfull kompaktkamera, men så har det inte alltid varit. När jag insåg att jag behövde köpa en ”vandringskamera” behövde jag också bestämma mig för hur jag vill att hela min vandring ska vara.

När jag för några år sedan började vandra mer och mer var det självklart att jag ville fånga mina äventyr på bild. På den tiden var vandringarna korta, inte mer än dagsturer eller med övernattning i stuga. Då gick det att bära med sig en stor, tung systemkamera i packningen, som jag redan hade tack vare mitt fotointresse.

Men när jag ville utöka mina vandringar till flera dagar och med tält, insåg jag snabbt att jag behövde en lättare och mindre kamera. 

Jag vill vandra lätt

Det finns många fotografer som bär mig sig flera kilo i fotoutrustning, vilket jag tycker är imponerande. Jag är bara inte den typen av vandringsfotograf. Det blir för tungt att bära och ett större fokus på foto än vandring än jag vill ha.

För mig är det viktigt att vandringen känns så lätt som möjligt, på alla sätt som finns.

När det så planerades för en några dagar lång tältvandring med min syster var det dags att leta ny fotoutrustning. För att göra det behövde jag ha klart för mig både vilka egenskaper jag ville att kameran skulle ha och vad jag ville kunna göra med fotografierna efteråt när det kommer till redigering.

Kravlista guidade i kameravalet

Min kravlista på en vandringskamera var följande:

  • Liten och lätt att bära med sig, den ska inte kunna väljas bort på grund av vikt eller volym.
  • Ska kunna fota i råformat (RAW) för att kunna redigera bilderna på bästa sätt efteråt.
  • Möjlighet till riktigt lågt bländartal, som jag kan ställa in (många billigare kompakt- och systemkameror tillåter inte låga bländartal under sämre ljusförhållanden).
  • Lätt tillgång till alla manuella inställningar, inklusive ISO (en funktion som ofta kan vara krånglig att hitta även på mer avancerade kompaktkameror).
Min "stora kompakt": Canon PowerShot 5GX.

Efter att ha läst recensioner, jämfört tekniska specifikationer och värderat kostnader landade jag till slut i vad jag kallar ”en stor kompakt” från Canon: Canon PowerShot G5X.

Kameran har knappar och rattar lite överallt, och är inte lika slimmad som många andra. Men jag kan ändra inställningar enkelt, och jag får mycket bättre bilder än man kan tro.

Test av fotokvalitet

Sommaren 2018 vandrade jag Höga kusten-leden och min lilla kompakt hängde på plats på ryggsäcken, lätt att komma åt och använda närhelst jag behövde. Jag bestämde mig sedan för att göra en fotobok av vandringen. Det var samtidigt ett test av kameran: hur bra skulle bilderna bli i utskrift?

Svaret: med bravur godkänt. Kompaktkameran hade inga problem att leverera riktigt bra bilder till min fotobok. Den följande sommaren använde samma kamera för att föreviga min vandring längs Kungsleden. Även det resulterade i en fotobok

Min lilla Canon slår såklart inte de foton jag får när jag fotar med min systemkamera (vilken också är en Canon men några storlekar större).

Men den lilla är å andra sidan en kamera jag tar med mig. Alltid. Jag kan ofta häkta av och hänga tillbaka den på axelremmen på ryggsäcken i farten, och behöver bara stanna för att ta själva fotot. Det är ytterligare en aspekt som gör både vandring och fotografering roligare.

Lästips:

Lämna ett svar