Vindskydd vid Övre Glottern

Dagstur tur och retur till vindskyddet vid Övre Glottern

Jag har den här våren börjat lära mig att uppskatta att vara ute också på dagsvandringar. Det är ju inte alltid så lätt att hinna med övernattningar men en dag eller en halvdag ute är betydligt enklare att klämma in. Det innebar att jag nyligen kunde ta en tur och retur-tripp i trakterna runt sjön Övre Glottern.

Någon mil norr om Norrköping och norr om det lilla samhället Åby finns ett par sjöar som heter Nedre respektive Övre Glottern. Jag har flera gånger rört mig runt den närmre av sjöarna: Nedre Glottern med start i området Torshag. Första gången av en ren slump, och sedan blev det ett ställe jag återvände till frivilligt till exempel när jag var på väg vidare.

Men jag hade aldrig besökt övre Glottern, och spanat in den bastu, det vindskydd och de utspridda eldstäder som jag läst och sett på kartor ska finnas i området.

Nu kan jag äntligen säga att jag har varit där eftersom jag kunde nöja mig med bara en dagstur. Annars gillar jag vanligtvis det lilla äventyr en flerdagarsvandring innebär; att sova ute, att gå långt och vara borta från civilisationen lite grann. Men bland annat på grund av den lite småkalla årstiden har jag inte haft riktig lust att genomföra vandringar med övernattningar än.

En sak jag har börjat uppskatta med dagsturer är att packningen är närmaste minimal. Det enda som behövs i ryggsäcken i princip är en vattenflaska, lite matsäck och ett litet sittunderlag. Och så kan man alltid ta en varm skön dusch vid hemkomst.

Allt som allt blev det en tur på strax över 16 kilometer. Det kändes alldeles lagom.

Min vandring utmed sjön Övre Glottern startade och slutade i Torshag. Jag tog ”vänstervarvet” norrut och ”högervarvet” hem. Färgskalan av min vandring visar höjdskillnader. Änden av den gröna toppen visar den udde där det finns såväl vindskydd som bokningsbar bastu.

Sjönära vandring någonstans vid det som kallas Råsjön på kartan.

Vinden gjorde vandringen kallare än jag tänkt mig så det var skönt när solen strålade igenom molnen.

De närmsta omgivningarna runt udden vid Övre Glottern var rätt illa åtgången av avverkningar till följd av granbarkborrens framfart.

Jag har nyligen köpt in en tvåliters vattensäck från Cnoc, att ha som vattenbehållare för mitt Sawyer Micro Squeeze-filter. Det var onekligen rätt praktiskt att kunna hänga upp vattensäcken och låta gravitationen sköta grovjobbet.

Jag stannade inte särskilt länge vid vindskyddet. Bara tillräckligt länge för att koka upp lite tevatten och äta lite av matsäcken. Sedan vände jag om och började gå hemåt igen, delvis samma stigar som jag kom, delvis några nya.

Lämna ett svar