Vintriga färger på senhösten

Fotovandring i Hälleforsnäs med nya bekantskaper

För ett tag sedan bjöd jag in den som ville att delta på en fotovandring längs en utvald del av Sörmlandsleden. I helgen var det dags. 

SMHI hade lovat uppehåll och solchanser men när jag kom fram med tåget till Hälleforsnäs var vädret mörkt och blött. Men det var inget att göra, bara dra på en värmande jacka och ta dagen som dem kom. Efter en stund hade sex glada fotovandrare anslutit.

Totalt blev vi sju personer som deltog fotovandringen, samt en fyrbent dalmatiner. I lugnt tempo gick vi från Hälleforsnäs resecentrum (om man nu kan kalla det så; där finns bara en tågperrong och en busskur, inget mer). 

Skyline över taken på gamla bruket i Hälleforsnäs

En av fotovandrarna var född och uppvuxen i den gamla bruksorten och kunde berätta en hel del om hur det varit förr och förändrats med tiden.

Privat herrgård

En sak som vår vandrande guide berättade var att den här gamla herrgården har köpts upp av en krösus, att ha som sommarhus. Det kanske låter lite flådigt men det måste ändå vara bättre än att huset står och förfaller.

Murrigt väder runt Bruksadammen i Hälleforsnäs

Komna så här långt får man utsikt över Bruksdammen, vilket är en sjö och fint våtmarksområde precis norr om orten. 

Trollsk grenar hänger ner

Bara vid sidan om leden hängde de här härliga grenarna ner. De var för trollska för att jag inte skulle kunna fota av dem. 

Vildsvin i trä på mur

Förutom sällskap av varandra fick vi även sällskap av ett par vildsvin. 

Smala träd

Här har det en gång i tiden funnits en fotbollsplan, berättade vår guide. Idag har en skog börjat växa upp istället. 

Vandringsled

Vägen som går runt Bruksdammen är bred, fin och anpassad för att rullstolar ska kunna ta sig fram. 

Hösten har kommit till våtmarkerna

Enligt mig är våtmarkerna man når fram till lite lätt magiska. Jag hade hittills bara sett dem i gröna och sprudlande sommarfärger men de här hösttonerna gick inte av för hackor heller. 

Liten björk växer upp på ostadig grund

Vi stod en stund och diskuterade bärigheten på den flytande växtligheten. Vi kom fram till att det inte är mycket att hurra över. Tydligen hade en bit lossnat och flutit iväg för några år sedan så det låter som att man gör bäst i att titta men inte gå på det här underlaget.

Fika vid vindskydd

Mitt ute i Bruksdammen finns lite fast mark och en fin plats för fika och samtal. Här stannade vi och åt matsäck och drack kanske årets första glögg. 

Handikappanpassad vandringsled

Efter fikat var det fri lek. Vår egen guide lämnade oss för att gå vidare in på etapp 23. Resten av oss fortsatte leden runt Bruksdammen, och två av oss hoppade sedan in i en bil och körde mot ett nytt vindskydd och ett nytt vandrande sällskap där mer glögg utlovades

 

Lämna ett svar