Grodkällan har turkosfärgat vatten

Vindskyddad frukost vid Grodkällans turkosblå, kokande vatten

Grodkällan är något så häftigt som en turkosfärgad kokande källa mitt på en myr ungefär tre mil norr om Arvidsjaur. Jag besökte platsen efter att ha fått tips från en gammal klasskompis från universitetstiden. Hon och hennes sambo hade gjort ungefär samma resa som jag bara några veckor tidigare. Dock valde de att vända söderut igen i Arvidsjaur så hon såg aldrig källan själv. Men hon kunde likväl dela med sig av både det besöksmålstipset som ett par andra. Det är jag tacksam över!

Grodkällan är en kallkälla en bit in på Slengmyren, men den är inte riktigt som andra kallkällor. Det här är en så kallad kokande källa, en artesisk källa. Fenomenet uppstår där det är ett sådant tryck i vattnet under marken att vattnet bubblar när det kommer upp ovanför markytan. Det är vad som får det att se ut som att det kokar på botten. Vattnet i sig är dock alldeles kallt.

Men det mest slående är nog ändå det rena, turkosblåa vattnet. Man kan ju tro att man hamnat i tropikerna. Inte en bra bit upp i norra Sverige…

Det här är inte vad man förväntar sig mitt ute på myren.

Se själv hur det bubblar från botten. Så häftigt!

Enkel och spångad vandring till Grodkällan

Jag bestämde mig redan kvällen innan för att Grodkällan skulle vara den perfekta platsen för en frukost. Så när morgonen kom packade jag ihop mina saker och for direkt till källan från mitt nattläger. Färden var enkel.

En bit in på den hänvisade grusvägen hade man skapat utrymme för en parkering för kanske 3-4 bilar. Sedan var det bara att följa skylten, och framför allt spångarna de 600 metrarna ut till källan. Det kunde knappast bli enklare att ta sig dit.

Frukost i skydd från vinden

Jag åt min frukost i lugn och ro, mol allena ute på myren. Tacksam över vindskyddet som den här dagen var välbehövlig.

Hade det blåst lite mindre hade jag suttit ute på ”bryggan”. Men det gick alldeles utmärkt att njuta lite så här på avstånd också, i skydd från den kalla vinden. Bada ska du dock inte gör (det får du inte heller), det riskerar att kontaminera det rena vattnet.

Om du är i trakterna av Arvidsjaur tycker jag verkligen att du bör besöka Grodkällan.

Sommaren 2021 tog jag bilen från södra Öland till norra Norrland för att upptäcka små och stora guldkorn i Sverige. Jag sov i bilen, tältet eller hos familj och vänner längs vägen. Du hittar alla relaterade blogginlägg under taggen sommaräventyr 2021.

Spana också gärna in denna interaktiva karta där jag sammanställt merparten av min roadtrip, så att du enkelt kan se vad som finns var. Jag hoppas du blir inspirerad!

Läs mer:

Lämna ett svar