Utsikt över Hällingsåfallet

Spanar in Hällingsåfallet med sin rekordlånga kanjon

Hällingsåfallet är precis som det låter ett vattenfall. Lokaliserat bara ett par mils omväg bort från Vildmarksvägen tyckte jag att jag borde köra dit och se det med egna ögon. Trots att jag kanske inte är helt såld på vattenfall som koncept.

Det som framför allt anses göra Hällingsåfallet besöksvärt är dels dess höga fall: drygt 40 meter. Och dels att kanjonen som vattnet forsar ner i är så lång, bortåt 800 meter och därmed Sveriges längsta.

karta Hällingsåfallet

Jag kom söderifrån, från Strömsund och hade egentligen siktet inställt emot att köra ända bort till Gäddede för att där vända bakåt en bit för att komma till Hällingsåfallet. Men jag såg något fint när jag kom till ett ställe där det stod Bågede på en vägskylt så jag svängde av redan där för att kolla läget.

Bågede kraftverk erbjuder alternativ väg till Hällingsåfallet

Det jag upptäckte var, förutom mysiga rastplatser för husbilar, en smal väg bara bred nog för en bil i taget, ovanpå ett kraftverk över en fors; Bågedeforsen.

Jag kollade på kartan vart jag befann mig någonstans och såg att jag kunde köra över kraftverket och fortsätta rakt norrut mot Hällingsåfallet redan nu, istället för att vända tillbaka via Gäddede senare.

Så jag körde över. Och kände mig nöjd och glad att jag bara körde runt i en vanlig personbil och kunde göra den manövern. Många husbilar klarade inte av det, de var helt enkelt för stora.

Bågedeforsen, uppdammad

Det är ingen hemlighet att vattenkraftverk och dammar har stor påverkan på naturen. Så här såg forsen ut på den uppdammade sidan…

Bågedeforsen, nedanför kraftverket

… och så här såg samma fors ut ett antal fallmeter lägre, på andra sidan dammen.

Fin grusväg nästan hela vägen till Hällingsåfallet

Därefter hade jag tre mil framför mig på grusväg att köra. Just den här grusvägen var riktigt fin och platt så det var inga problem att köra på i bra fart framåt. Annat blev det när jag kom fram till fallet, och sen vidare åt andra hållet ut emot Vildmarksvägen igen…

I strålande solsken anlände jag så småningom till parkeringsplatsen och gick den sista korta biten för att spana in själva Hällingsåfallet.

Hällingsåfallets kanjon

Jag tycker helt klart att utsikten över den långa kanjonen är betydligt häftigare än vattenfallet i sig.

Det låter en del när vattnet forsar över kanten…

Stenrösen vid Hällingsåfallet

Några stenrösen som travats på hög, under bron som går över fallet. Det verkar klippt omöjligt för människan att låta bli bygga torn närhelst stenar finns tillgängliga. Något man faktiskt ombeds att inte göra i vissa naturreservat och nationalparker.

Kör vidare på nya grusvägar

När jag hade sett mig mätt på vattenmängderna hoppade jag in i bilen igen och körde norrut, mot Gäddede.

Grusväg

Nu var grusvägen sämre. Och kanske framför allt: mer trafikerad av husbilar på rad så färden vidare gick i en sakta lunk.

Men jag hade inte bråttom så det gjorde inte så värst.

Sommaren 2021 tog jag bilen från södra Öland till norra Norrland för att upptäcka små och stora guldkorn i Sverige. Jag sov i bilen, tältet eller hos familj och vänner längs vägen. Du hittar alla relaterade blogginlägg under taggen sommaräventyr 2021.

Spana också gärna in denna interaktiva karta där jag sammanställt merparten av min roadtrip, så att du enkelt kan se vad som finns var. Jag hoppas du blir inspirerad!

Läs mer:

Lämna ett svar