Bison äter i Gate

Värt spontanbesök till bisonfarmen i Gate

Eftersom jag har föräldrar och en syster som bor i trakterna söder om Örebro åker jag ganska ofta längs väg 51 tur och retur från Norrköping, öster om Vättern. Det är inte världens roligaste väg så en helg i början av juni passade jag på att ta en omväg och köra hemåt väster om Vättern istället. Det resulterade i ett besök till bisonfarmen i Gate.

Bilen var packad med tältet eftersom jag planerade en övernattning. Vad jag inte hade planterat var att spontant svänga av och köra tre kilometer in till en bisonfarm i den lilla orten, eller kanske byn, Gate. Men det var precis vad jag gjorde.

Bisonfarmen ligger en bit utanför Hjo, väster och Vättern.

God smörgås och kaffe i väntan på guidad tur i bisonfarmen

Jag var rejält hungrig när jag parkerade i den gassande solen, sent på eftermiddagen.

Jag gick in på restaurangen som fanns där och beställde en riktigt god smörgås med kaffe till. Dessutom visade det sig att det fanns platser kvar för en guidad tur runt i bisonhagen en halvtimme senare. För hundra spänn var det lätt värt det. Jag bokade en plats och njöt av min macka under medans tiden för avfärd närmade sig.

Rundtur bland bison i Gate

Jag och övriga bisonsugna turister satte oss snart i en traktordragen vagn. I långsamt tempo skumpade vi runt i den generösa hagen medan chauffören berättare om de stora maffiga djuren.

Bisonflocken skenade

Bland annat fick vi veta att flocken rymde för några år sedan. Om jag minns rätt var det ett djur som blev skrämt, skenade och då följde resten efter. Som de flockdjur de är. Och få stängsel håller för en så maffig hjord.

bisonflock i Gate

Medan ägarna funderade på hur de skulle samla in de stora djuren löste sig saken av sig själv. Bisonflocken gick helt enkelt tillbaka hem igen efter några timmar när de lugnat ner sig.

Bisontjur

Bisontjuren med det klassiska utseendet är flockens alfahanne. Han följde honan, som står framför och böjer sig för att komma åt att klia sig lite, varje steg hon tog eftersom hon var på väg in i brunst.

Nöjd med besöket på bisonfarmen i Gate

Turen var slut efter 30–40 minuter. Jag är absolut nöjd över att jag svängde av och stannade till där, i bisonfarmen i Gate.

Läs mer:

Lämna ett svar