Stegeborgs fästning

Vandring runt Stegeborg bjuder på oväntat mycket variation

Stegeborgs fästning cirka 40 minuter öster om Norrköping bjuder inte bara på kunglig historik. Här bjuds du också på oväntat spännande vandring runt Stegeborg med omnejd tack vare en rundslinga på lite över en mil.

Jag har befunnit mig i närheten av Stegeborg och Stegeborgs fästning tidigare. För umgänge och aktiviteter på norra sidan om viken Slätbaken, samt på den södra och därmed samma sida som själva fästningen när jag förra sommaren hade planerat att vandra några dagar och passera fästningen på vägen. Men diverse strul fick mig att sällsynt nog avbryta den vandringen i förtid och bli upphämtad strax innan Stegeborg.

Men nu var det ett nytt år, nya möjligheter och jag hade dessutom sällskap av en kvinna lika sugen på vandringen som jag. Vi hade fått kontakt via en vandringsgrupp på Facebook några veckor tidigare och det här var första gången vi träffades.

Full fart framåt

Med bilen parkerad och vandringsstavarna i högsta hugg satte vi av i ett rasande tempo, samtidigt som vi insåg att vi inte hade några problem att prata om allt mellan himmel och jord medan vi for fram i terrängen.

Karta av vandring runt Stegeborg

Här vid Stegeborg passerar Östgötaleden men man har även knutit samman delar av den till en rundslinga på 12 kilometer. Det var den jag och min väninna nu tog oss fram längs med.

Överraskande varierande vandring runt Stegeborg

Jag måste säga att det var en förvånansvärt trevlig och variationsrik tur. Egentligen inte någon svår terräng men tillräckligt utmanande och skiftande för att hela tiden vara spännande. Mestadels skogsstigar, med avbrott för någon kortare sträcka av grusväg.

Blå blommor och utsikt över Slätbaken på Vikbolandet

Utsikten var otroligt härlig den här soliga sommardagen.

En levande och en död ek

Två ekar bredvid varandra. Den ena i allra högsta grad levande. Den andra.. Tja. Rätt död. Men ”de döda träden är det mest levande vi har i skogen”, har jag hört en skogsbiolog säga så troligen kryllar det av liv i den där lövfria trädstammens grenar, klykor och hålrum.

Vandrar det värsta först

Vi följde rundslingan moturs vilket visade sig vara en klok idé eftersom vi insåg att vi därmed tog oss an den något tuffare delen av leden först. Det är, enligt mig, nästan alltid skönare att ha det värsta bakom sig. Även om just ”det värsta” kanske är fel ordval. Men du fattar vad jag menar.

Utsikt över Slätbaken vid vandring runt Stegeborg

Vid den här utsikten hittade vi en härlig bit klippa att slå oss ner på och picknicka en stund.

Åter vid Stegeborgs fästning

Efter ungefär tre timmar var vi åter tillbaka där vi startade. Stegeborgs fästning är tydligen byggd redan på 1300-talet, även om den delvis byggts om under åren och haft olika funktion. Till exempel i form av ett kungligt slott under 1500-1600-talet.

Det var verkligen en härlig slinga och ett bra sätt att tillbringa några timmar av dagen. Jag vill definitivt göra om det här.

Läs mer:

Lämna ett svar