Äng av smörblommor i Viggeby naturreservat

Smörblommor och kossor vid vandring i Viggeby naturreservat

Jag har inte utforskat särskilt mycket av vandringslederna bortanför Linköping, framför allt för att det har varit enklare att transportera sig åt Sörmlandshållet från min startpunkt i Norrköping. Men också för att det helt enkelt är en kortare transport till mer natur. Lite då och då får man röra runt i grytan, som den här dagen som bjöd på en tripp runt i Viggeby naturreservat.

Söder om Norrköping och en bit bortanför Linköping består Östergötland till stor del av fält och åkermark. Det finns såklart mindre vägar, grusvägar och stigar lite här och där att vandra på. Men det är inte samma sak som att gå på mestadels skogsstigar som det trots allt finns mer av i Kolmårdsskogarna norr om Norrköping och vidare österut in i Södermanland. Dessutom är Sörmlandsleden som ansluter i de trakterna en väl uppmärkt led som gör vandringen extra smidig.

Smörblomsängar och kalvar på grönbete i Viggeby naturreservat

Men den här första lördagen i juni var det dags att undersöka trakterna åt andra hållet. Efter Linköping är det cirka tre mils bilfärd rakt söderut till parkeringen vid Viggeby naturreservat.

Viggeby är egentligen en halvö på vilken du kan välja att följa en handfull olika leder. De här dagen var planen en ihopknåpad slinga på ungefär åtta kilometer. Den här foldern med karta ger en bra översikt över hur du kan välja att vandra.

Äng av smörblommor i Viggeby naturreservat så långt ögat kan nå

Viggeby naturreservat bjöd på ängar av smörblommor…

Äng med smörblommor och kossor längre bort

… och av kossor.

Svartvit kalv i Viggeby naturreservat

Det blev till slut dessutom närkontakt med de betande kossorna, som visade sig vara kalvar ute på härligt grönbete.

Halvt solbränd efter långpaus vid Jaktstugeudden

Vid Jaktstugeudden på den sydligaste spetsen av Viggeby blev det en längre paus i solen. Här var supermysigt och det var jag inte ensam om att tycka: flertalet andra hade också samlats här för att bada, grilla eller bara chilla i solen.

Jag hade inte tänkt sitta så länge i solen som jag gjorde, bortåt två timmar. Och det fick jag synliga märken på huden av efteråt; solbränd som jag blev på den halva av kroppen som var vänd mot solen.

Jag lyckas baske mig alltid få till en misslyckad bränna precis varje år. Jag lär mig aldrig.

Sol över äng

Så småningom fortsatte trippen innan det var dags för hemfärd tillbaka till mitt kära Norrköping.

Viggeby naturreservat var ett fint ställe att besöka för den som vill strosa runt i fin natur under en halvdag eller bara hänga och bada. Hade det inte varit så långt bort hade jag gärna åkt tillbaka oftare.

Läs mer:

Lämna ett svar