Utsikt över slåtterfältet i Vasikkavuoma naturreservat

Slåttermyren Vasikkavuoma storslagen i all sin blygsamhet

Vasikkavuoma är en slåttermyr som finns kvar från en svunnen tid och, tack vare sin status som naturreservat, idag aktivt bevaras för framtiden. Den finns inte kvar i samma prakt som den än gång var men den är tillräckligt maffig ändå. Trots att den mest är en platt myr med en massa små trälador.

Jag besökte Vasikkavuoma naturreservat tillsammans med min syster och hennes sambo, under en av dagar när jag var på besök i deras sommarstuga i nordligaste Sverige, vid den finska gränsen.

Vasikkavuoma utfordrade djuren på vintern

Vasikkavuoma ligger strax utanför Pajala vilket från sommarstugan bara var ett stenkast bort.

Hö på torkning i Vasikkavuoma naturreservat

Enkelt förklarat är en slåttermyr en stor våtmark där man skördar hö som sedan används till foder för djuren under vintern. Igenom just den här myren rinner vattendraget Vasikkajoki. Den svämmar över varje år och gödslar på så vis marken och gör platsen lämplig till just slåtter.

Vid tiden för vårt besök var det svårt att se hur ängen kunde svämmas över, torrt och med gassande sol som det var.

Naturreservat låter historiska bruket leva vidare

Förfarandet med slåttermyrar är ovanligt numer men i Vasikkavuoma gör man vad man kan för att bevara historien. Myren slås åter varje år.

De små lador som finns kvar nu är inget emot alla dem som fanns när bruket blommade. Nu finns ett 80-tal lador kvar. Då fanns runt 300 stycken.

Lada i Vasikkavuoma naturreservat

I ladorna förvarades det torkade höet fram tills att det fraktades hem till respektive gård.

Vasikkavuoma värt ett besök på hösten

Jag visste inte vad jag skulle förvänta mig av stället innan vi kom dit men väl där tyckte jag att det var rätt storslaget inlindat i någon slags blygsamhet. Myren var definitivt betydligt större och mer vidsträckt än jag hade föreställt mig.

Slåttermyren Vasikkavuoma

Jag misstänker att hösten är en extra vacker tid att besöka myren på, när skogen runtomkring spritter av alla färger.

Sommaren 2021 tog jag bilen från södra Öland till norra Norrland för att upptäcka små och stora guldkorn i Sverige. Jag sov i bilen, tältet eller hos familj och vänner längs vägen. Du hittar alla relaterade blogginlägg under taggen sommaräventyr 2021.

Spana också gärna in denna interaktiva karta där jag sammanställt merparten av min roadtrip, så att du enkelt kan se vad som finns var. Jag hoppas du blir inspirerad!

Läs mer:

Lämna ett svar