åker

Det nya året välkomnades med lugn

ÅRETS NYÅR FIRADES framför allt i lugnets tecken, precis som större delen av julen. Vanligtvis brukar jag alltid tycka att ”more is more” men i år har jag verkligen uppskattat att chilla både jul och nyår.

Själva julafton firades på sambons pappas sida, med bara en handfull vuxna närvarande: hans faster, farbror, farmor och hans pappa. Nyårsafton firades på liknande sätt, men hemma hos mina föräldrar i Hallsberg, också med bara oss vuxna närvarande samt min lillasyster och hennes kille (om min lillasyster nu någonsin kommer räknas som vuxen…).

Eftersom jag har långledigt just nu, och sambon ändå var ledig flera dagar över nyårshelgen, passade vi på att stanna någon dag extra. Också det är rätt ovanligt för att vara mig, men det var skönt att bara skrumpna lite i Hallsberg några dagar.

park
Parken som är utanför mamma och pappas hus.

Självklart kunde jag inte sitta still hela tiden utan det blev en del promenerande, ibland med syrrans hund, ibland med bara musik i lurarna som sällskap (bra det också). Dessutom visade det sig att en av mina äldsta vänner var i Hallsberg hos sina föräldrar över nyåret, så på nyårsdagen tog vi en fika och snackade lite. Jag älskar att kunna hälsa på hos vänner så där spontant. Allt behöver inte vara så uppstyrt alltid.

åker
Här är jag på en av rundorna jag gick ett par gånger under dagarna runt nyår.
åker
Tomytorna, om man kan kalla stora obebyggda ytor i ett samhälle för det, består nästan uteslutande av åkermark i Hallsberg. I Finspång, till exempel, är det mest helt enkelt gräsmattor med korsande stigar och promenadstråk.
åker
Före nyår syntes inte ett spår av snö och is.
blåsigt
Det blåste rejält.
Hund
Dimva är min lillasysters hund, en 14 år ung dam. Vi räknade fram att det motsvarar ungefär 84 år så det är fantastiskt att hon fortfarande är så pigg som hon är. Här undrar hon vad jag håller på med, varför vi har stannat.
åker
Direkt efter nyår kom snön, som synes här!
soluppgång
Jag var gärna uppe tidigt på mina promenader så jag fick en bra start på dagen. En bonus var att man fick se solen gå upp.
solljus
Ljuset är rätt häftigt när solen kryper upp över horisonten.
gräs och is
Gräs i frusen pöl.

Enligt gammal tradition spanade vi in fyrverkerierna från balkongen på övervåningen på själva nyårsafton. Därifrån har vi utsikt över nära nog hela Närkeslätten, eller i alla fall hela Sannahed och Kumla. Vi upptäckte faktiskt att vi ser ända bort till de fem enorma vindkraftverk som står längs E18/E20 mot Örebro. Det hade ingen av oss trott, och då har vi ändå kollat fyrverkerier från balkongen sedan 1990.

fyrverkerier
Utsikt från balkongen. Här ser vi fyrverkerierna borta i Kumla.

Julklappar delades inte ut annat än till min storasysters två tjejer på fyra och fem år, när vi sågs på fredagen före nyår. Men jag fick ett par försenade presenter sedan min födelsedag i november. De var helt toppen. Det ena var ett uppblåsbart liggunderlag, modell bättre som kommer vara perfekt när jag fjällvandrar i sommar. Den andra presenten var ett slags strategispel. Vid första anblicken verkade det rejält knöligt med ett lika knöligt namn: Carcassonne. Men när vi satte oss in i det fattade vi galoppen rätt snabbt och spelade sedan precis hela nyårshelgen. Så mellan mina promenader, matlagning och sömn satt vi i princip vid spelbordet från fredagen till måndagen.

Sällskapsspel, promenader, chill och spontana vänbesök. Vilken bra nyårshelg det var!

spel
Carcassonne är inte helt enkelt att utläsa vid första anblicken, och det är inte helt självklart hur man ska spela det. Men ge det en chans – det är kalasroligt!
skor
Båda tjejerna fick ett par skor med lysande, blinkande sulor. De gjorde succé!
skor
När tjejerna hade på sig skorna utomhus i mörkret syntes de lång väg.
spel
Småtjejerna fick även varsina Memory-spel, där brickorna var bilder på dem själva. Jag hade hittat en fototjänst på nätet – Smartphoto – där man kunde beställa egna memory-spel. Superkul, och en uppskattad present.

Lämna ett svar