Inga träd kvar efter den stora skogsbranden i Kårböle

Passerar igenom resterna av skogsbranden i Kårböle

Det var en gång en skog. Nu finns inget av den kvar. Skogsbranden i Kårböle i Hälsingland var bara ett av flera brandområden som stod i aggressiva lågor i Ljusdals kommun sommaren 2018.

Jag visste det inte då, när jag körde på väg 296 på väg ifrån Sveriges mittpunkt vidare mot okända äventyr längs Vildmarksvägen, att jag passerade igenom ett brandområde som utgjort huvudnyheterna för tre år sedan.

Ensam tall kvar efter skogsbranden i Kårböle

Jag hade ärligt talat inte stenkoll över huvud taget på var jag befann mig någonstans just där och då. Men jag förstod så pass att det måste ha brunnit i området. Rejält. För allt var ju borta.

Mänsklig påverkan på gammal brunnen skogsmark

Jag funderade på om det kunde vara en planerad brand, sådana utförs ibland. Men det var ett så stort område. Och på båda sidor om vägen. Så anlägger man väl inte en planerad naturvårdsbränning?

Att människan varit högst delaktig vittnade i alla fall fårorna i marken om, med all önskvärd tydlighet.

Skogsbranden i Kårböle den minsta av bränderna

Så här i efterhand har jag lärt mig att det område jag passerade – det västliga igenom så kallade sektor 1, Nötberget, norr om det lilla samhället Kårböle – var det minsta av tre områden där skogsbränder härjade utom kontroll i Ljusdals kommun sommaren 2018.

Det är fortfarande lätt ofattbart hur stora arealer som sammantaget har brunnit. På den här kartan har man gjort ett bra försök att sätta omfattningen i ett mer begripligt sammanhang. Stora delar av Stockholm skulle i princip ha brunnit upp…

Planerade för vandring mitt i sommarhettan

Den oerhört varma sommaren 2018 rådde så tuffa eldningsförbud över i princip hela landet att man till slut inte ens fick grilla på tomten. För egen del planerade jag för fullt för att kunna vandra Höga kustenleden och tillaga torkad mat med alternativa uppvärmningsmetoder där eld och lågor inte ingick.

Jag vet inte om det rättfärdigar att jag inte hade hundra koll på att jag nu, tre år senare, passerade genom ett av de brandområden som var på alla nyhetskanaler för tre år sedan.

Men så var det. Och det förklarade åtminstone varför jag tyckte att namnet Kårböle verkade bekant – det hade jag hört talas om även om jag nu inte kunde precisera från vilket sammanhang.

Vackert efterspel i all tragedi

Personligen fann jag brandområdet vara väldigt vackert även fast jag självklart förstår att det var en stor tragedi när det utspelade sig.

Buskage finns kvar efter skogsbrand

Bränder som startar oplanerat och sprider sig okontrollerat kan orsaka stor skada på fastigheter och inte minst utgöra livsfara för människor. Det är lätt att begripa.

Skogsbränder i förlängningen bra för oss, tack vare biologisk mångfald

Det man ska komma ihåg i sådana här sammanhang är att skogsbränder i sig inte är onaturligt. Det sker betydligt färre skogsbränder nuförtiden än förr, vilket är till nackdel för många djur- och växtarter som är beroende av bränderna för att föröka sig.

Det är därför delar av skogar ibland bränns av helt planerat.

Så jag hoppas att de som förvaltar de nedbrunna skogarna fattar beslut som låter skogen växa tillbaka på sätt som på bästa vis stöttar den biologiska mångfalden. Och i slutändan vår egen närvaro på planeten.

Sommaren 2021 tog jag bilen från södra Öland till norra Norrland för att upptäcka små och stora guldkorn i Sverige. Jag sov i bilen, tältet eller hos familj och vänner längs vägen. Du hittar alla relaterade blogginlägg under taggen sommaräventyr 2021.

Spana också gärna in denna interaktiva karta där jag sammanställt merparten av min roadtrip, så att du enkelt kan se vad som finns var. Jag hoppas du blir inspirerad!

Läs mer:

Lämna ett svar