Skylt över Sveriges mittpunkt hänger snett

På jakt efter Sveriges mittpunkt

Man kan ju tro att det bara finns en punkt som utgör Sveriges mittpunkt. Riktigt så enkelt är det inte. Jag verkade i alla fall vara i närheten av en av dem så jag gjorde ett försök att hitta just den.

Om du går in på Wikipedia kan du läsa att åtminstone fyra platser i landet anser sig utgöra Sveriges mittpunkt, lite beroende på exakt hur man räknar och vad man beräknar utifrån.

Karta Sveriges Mittpunkt

Den mittpunkt jag befann mig geografiskt nära var i alla fall den som ska finnas här, så den tog jag sikte emot.

Fulltankad och laddad för att hitta Sveriges mittpunkt

Men innan jag körde dit ville jag tanka. I byn Los skulle en obemannad pump finnas. Den fanns men var tyvärr trasig. Nästa pump fanns i Kårböle, tre mil bort. Det var bara att köra dit men det blev ändå mer eller mindre på vägen till mittpunkten så det gjorde inte så mycket. 

Tankad och laddad styrde jag in på en grusväg och följde gps:en och några enkla skyltar.

Utsikt över skog och berg

Jag körde och körde. Till slut kom jag till en topp med fantastisk utsikt över landskapet runtomkring.

Utsikt från grusväg över skog och berg

Att vända sig om och se bakåt över vart man kommit ifrån kan ofta vara helt magiskt.

Parkerar bilen och följer diffusa skyltar in i skogen

Grusvägen tog slut på en vändplan på toppen men mittpunkten skulle finnas en bit in i skogen så jag lämnade bilden och följde några markeringar som jag hoppades visade rätt.

Jag var inte säker på att det faktiskt var markeringar som skulle visa vägen, det var liksom plastbitar som med jämna mellanrum var fastspikade på träd. Men de verkade följa i linje med vart mittpunkten enligt Google Maps skulle vara, och det var någon slags stig där också, så jag valde att testa.

Stig över myr mot Sveriges mittpunkt

Efter ett tag öppnade skogen upp sig och jag passerade längs den förmodade stigen över en myr innan skogen tog vid igen.

Vänder vid den förmodade mittpunkten

Det är väl rätt troligt att jag följde rätt markeringar men när jag hade gått en bit och mer än väl var ensam och allena långt ute i skogen och utan ens vettig karta och kompass tyckte jag det kunde vara klokt att vända.

Enligt Google Maps kom jag faktiskt fram till mittpunkten men jag såg inget på platsen som markerade det, snarare såg stigen (om det nu var en sådan) bara ut att fortsätta. Men jag bestämde att det var good enough, och i alla fall inte värt att gå vilse för, och vände åter.

Långsam skymning med utsikt över skog och berg

Vid det här laget hade det börjat närma sig kvällning så ljuset bjöd på lite extra maffighet till den redan förträffliga utsikten, när jag var tillbaka vid bilen.

Perfekt nattläger vid rastplats med vindskydd

Jag satte mig i bilen och började köra neråt igen, samma väg som jag kommit.

Rastplats vid fors

På vägen upp till mittpunkten hade jag passerat en rastplats med vindskydd vid en träbro över ett forsande vattendrag.

Vindskydd vid rastplats

Redan då hade jag noterat att det skulle utgöra ett perfekt för nattläger så nu när det började bli dags för kvällning var det ett enkelt val att stanna där för natten.

Jag kunde till och med tvätta av mig i forsen. Det var härligt att få tvätta av sig dagens svett och damm, som jag hade samlat på mig både i Hamra nationalpark och nu när jag hade letat i skogen efter Sveriges mittpunkt.

Sommaren 2021 tog jag bilen från södra Öland till norra Norrland för att upptäcka små och stora guldkorn i Sverige. Jag sov i bilen, tältet eller hos familj och vänner längs vägen. Du hittar alla relaterade blogginlägg under taggen sommaräventyr 2021.

Spana också gärna in denna interaktiva karta där jag sammanställt merparten av min roadtrip, så att du enkelt kan se vad som finns var. Jag hoppas du blir inspirerad!

Läs mer

Lämna ett svar