Guldkronan Hamra nationalpark

Hamra nationalpark bjuder på härlig variation av skog och myr

Hamra nationalpark ligger en bit uppåt i landet, geografiskt sätt nästan i mitten. Här gjorde jag ett stopp för att se vad parken hade att bjuda på.

Natten innan hade jag tillbringat hos goda vänner i Falun. Nu körde jag mer eller mindre raka vägen till Hamra nationalpark med bara något lunchstopp längs vägen.

karta Hamra nationalpark

Hamra nationalpark ligger ungefär i höjd med Hudiksvall på östkusten. Parken invigdes 2011 och är enligt den officiella webbsajten mest känd för sin skog. Det är jag beredd att gå med på.

Urskogsslingan i Hamra nationalpark lockar först

Framme i Hamra fanns några olika leder att välja på. Urskogsslingan lät lockande så jag började med att vandra den. Det fanns två längder och jag valde att gå den längre, vilket i sig inte var så långt med någonstans runt tre kilometer.

Entréskylt i trä till Hamra nationalpark

Om du kollar noga så ser du att det står ”nationalpark” på skylten.

Döda och levande träd i gammal skog

Slingan bjöd på en bra blandning av levande och döda träd. Precis så som det ska vara i en obrukad skog.

Småsvamp växer vid fallen trädstam

Lite svamp har ploppat upp under en gammal trädstam.

Grön skog

Ett sammelsurium av grönska i skogen.

Vandrar även Myrslingan

Efter Urskogsslingan var jag ännu inte riktigt redo att lämna parken. Jag hade heller inte bråttom någonstans. Så efter att ha kollat in kartan gick jag över till andra sidan av parkeringen och gick den Lilla Myrslingan.

Spångat på Myrslingan

Myrslingen går, som namnet antyder, mer över mossa och myr. Spångar är frekvent förekommande där de behövs. Slingan bör ha varit runt två kilometer.

Fler och längre vandringsleder finns för den som vill

Allt som allt blev det drygt fem kilometers vandring i Hamra nationalpark, de båda minivandringarna sammanräknade.

Det fanns fler och längre leder att välja på också men nu ville jag fortsätta norrut nu så jag satte mig i bilen och körde vidare.

Sommaren 2021 tog jag bilen från södra Öland till norra Norrland för att upptäcka små och stora guldkorn i Sverige. Jag sov i bilen, tältet eller hos familj och vänner längs vägen. Du hittar alla relaterade blogginlägg under taggen sommaräventyr 2021.

Spana också gärna in denna interaktiva karta där jag sammanställt merparten av min roadtrip, så att du enkelt kan se vad som finns var. Jag hoppas du blir inspirerad!

Läs mer:

Lämna ett svar