konstverket 8’11 av Fredrik Wretman

Gamla träd och modern konst i Umeå

Umeå är inte bara björkarnas stad, det är också rent allmänt en väldigt fin stad. Här lånade jag en säng hos en av mina systrar och besökta nya områden medan hon sommarjobbade.

En fördel med att ha familj och vänner liksom utkastade över hela landet är att det finns övernattningsmöjligheter både här och där. Nu var det dags att stanna till i Umeå hos en syster och hennes sambo, på min roadtrip och sommaräventyr 2022.

De båda är mitt uppe i eller mellan studierna så sommartid är mer arbetstid än semestertid för dem, så dagen spenderade jag fritt efter eget huvud.

Upptäcker Arboretum Norr och Japanska trädgården

Jag har besökt Umeå många gånger så nu satsade jag på att upptäcka nya områden. Först ut var en av syrrans favoriter: Arboretum Norr i Baggböle, strax nordväst om stan.

Skylt Arboretum Norr utanför Umeå

Arboretum är enligt mig ett krångligt ord både att läsa och uttala men det betyder i alla fall ”en samling planterade buskar och träd”, ofta med arter från vitt spridda delar av världen där syftet är att på något vis studera, lära sig mer eller bevara arterna.

Silverlönn

Mitt besök till Arboretum Norr innebar alltså att jag gick runt i en slags planterad park och kollade på olika buskar och träd, både inhemska och utländska.

Skärmtry

Bärliknande blomutväxt på en busken Skärmtry.

Jag tyckte att arboretet var i behov av lite kärlek och underhåll. Det fanns en hel del fina rastplatser, mindre stigar, spångar och trappor som underlättade upptäckter i området men många av dessa var slitna eller övervuxna. Vissa stigar med trappor och spångar var till och med avstängda då det var för trasigt.

Smal trappa i Arboretum Norr utanför Umeå

Men den här smala branta trappan var okej att använda.

Japanska trädgården i Arboretum Norr i Umeå

Inom arboretet finns också det som kallas Japanska trädgården, anlagd i anslutning till en gammal kraftverksdamm som byggdes i Baggböleforsen på 1800-talet.

Baggböleforsen

Tanken var att nyttja vattenkraften för att driva ett sågverk. Spår av verksamheten är fortfarande väl synliga i Baggböleforsen.

Konstverket 8'11 i gamla turbinhallen

Inspiration till den japanska trädgården föddes ur konstverket 8’11 av Fredrik Wretman, där en orange staty sitter placerad inuti den gamla turbinhallen.

Modern konst i Umeå

I centrala Umeå, vackert beläget längs Umeälven, finns Bildmuseet.

Bildmuseet i Umeå

Jag har passerat den snygga byggnaden många gånger och alltid velat gå in. Nu blev det äntligen av. Med gratis entré och flera våningar av samtidskonst var det ett väl värt besök.

Den stora klädnypan: konstverket Skin 4, i Umeå

I parkområdet utanför museet finns också ett annat konstnärligt verk värt att spana in närmare: den stora klädnypan. Så enkelt men ändå så genialt. Klädnypan heter egentligen Skin 4 och är skapat av konstnären Mehmet Ali Uysal från Turkiet.

Utsikt över klädnypan från Bildmuseet i Umeå

Utsikt över klädnypan från Bildmuseet.

Grossjöns naturreservat

Effektiv som jag är med mina utflykter hann jag också med en sväng ut i naturen till Grössjöns naturreservat, där jag åt lunch på en sten med den här utsikten. Himla mysigt.

Kvällen ägnades sedan åt sällskapsspel tillsammans med värdparet.

Tack för den här gången, Umeå! Jag kommer garanterat tillbaka fler gånger.

Sommaren 2022 gjorde jag en roadtrip genom Sverige för att vandra och besöka platser, städer och mysiga platser från norr till söder. Jag sov hos vänner eller familj längs vägen, annars i tält men även ett par nätter på hotell. Du hittar alla årets blogginlägg under taggen sommaräventyr 2022.

Vill du inspireras ännu mer gjorde jag även en roadtrip 2021.

Läs mer:

Lämna ett svar