Prästvallsstugan sedd från vattenbrynet

Sover gott i Prästvallsstugan utanför Hudiksvall

När jag letade lämpligt nattläger någonstans i Hudiksvallstrakten och därför studerade Naturkartan noga, insåg jag att det här området är knökat med stugor och vandringsleder. En av stugorna valdes ut för natten: Prästvallsstugan.

Prästvallsstugan är dock namngiven som Prästvallskojan på Naturkartan. Jag förstår inte varför. Det finns inte bara en utan två skyltar på utsidan av huset som tydligt kallar den för stuga.

Skylt på ytterfasad: Prästvallsstugan

Den ena skylten är dessutom extra fint skriven.

Vandringsled passerar Prästvallsstugan

Stuga eller koja så finns den utmed en vandringsled som antingen kan bli en rundslinga eller ingå i ett längre ledsystem som sträcker sig över många mil. Jag har inte studerat den leden i detalj men start eller mål i Hudiksvall är i alla fall möjligt enligt kartan så den är ändå lättillgänglig på så vis.

Men för att komma till Prästvallsstugan med bil krävdes en hel del grusväg. Jag blev extremt förvånad när jag dessutom fick möte, så långt bort från allt som jag tyckte att jag var. Här sluttande grusvägen så brant på båda sidorna att möte inte var möjligt men personen jag mötte hade huvudet på skaft och kunde backa upp i en liten ficka han precis hade passerat.

Grusvägen korsade så småningom vandringsleden och precis i närheten fanns en yta bredvid vägen där en bil fick plats. Sedan var det bara att följa leden ett fåtal hundra meter till stugan.

Prästvallsstugan har sjönära läge

Stugan är placerad bara några meter ifrån en fin sjö. Skyltarna där till höger visar var leden fortsätter men för min del var jag framme och stannade här.

Chillar på liggunderlag vid sjö

Det var en absolut no-brainer att tillbringa den sena eftermiddagen så nära vattenbrynet jag bara kunde. Lugnet rådde och tystnaden var underbar att lyssna till.

Sjöutsikt

Här hade jag inget att klaga på. Vindstilla och vackert.

Små gula blommor

Jag gick runt och fotade några gula småblommor.

Selfie, Pernilla Lindblom i grön dunjacka

Tog till och med någon selfie. Jag vet inte om de där lösa hårstråna som lever sitt eget liv fortfarande kallas bebishår som det gjorde när man var liten. När man blivit närmare 40 år borde de väl ha ett annat namn men vad skulle passa då?

Tänder mysig brasa inne i Prästvallsstugan

Så småningom kom skymningen och jag gjorde mig hemmastadd inne i stugan.

Ved brinner i kamin i Prästvallsstugan

Det var egentligen inte kallt men jag kunde inte låta bli att tända på några vedklabbar inne i kaminen.

Ljus brinner i köket i Prästvallsstugan, sett utifrån i skyminingen

Inne i stugan fanns två gamla inbyggda våningssängar, samt en fristående. Det fanns också köksbord och bänkar. I taket över bordet hängde en lampkrona av äldre modell med plats för stearinljus. Jag tände dem och tog några bilder utifrån men blåste sedan ut ljusen så att de som besöker Prästvallsstugan efter mig också kan mysa lite.

Jag sov otroligt gott inne i stugan. Nästa dag var jag på rull igen, söderut.

Sommaren 2022 gjorde jag en roadtrip genom Sverige för att vandra och besöka platser, städer och mysiga platser från norr till söder. Jag sov hos vänner eller familj längs vägen, annars i tält men även ett par nätter på hotell. Du hittar alla årets blogginlägg under taggen sommaräventyr 2022.

Vill du inspireras ännu mer gjorde jag även en roadtrip 2021.

Läs mer:

Lämna ett svar