Framsidan av sjömärket Bååka, Hallnäskärringen

Spanar in sjömärket på Hallnäs udde

I folkmun kallat Bååka men officiellt döpt till Hallnäskärringen. Så heter sjömärket på Hallnäs udde som jag bestämde att jag ville ta en avstickare till för att se med egna ögon.

Det är ändå en bit att köra från norra udden på Öland, där jag för tillfället befann mig, till de södra delarna och Alvaret som jag blev så blixtförälskad i förra året och nu var mer än redo att återbesöka. Något spännande måste väl finnas att stanna till vid längs vägen?

Såklart finns det flera platser men en jag fastnade för när jag kikade på kartan var Hallnäs udde med sitt, enligt mig, häftiga gamla sjömärke Hallnäskärringen.

Både sjömärke och bodar byggda i kalksten

Hallnäs udde finns på Ölands östra sida, en rätt bra bit norrut.

När man svängt av från väg 136, kört några kilometer österut och kommit in på en grusväg får man så småningom parkera bilen och sen gå sista biten, kanske en kilometer eller så, ut till udden. Någon slags väg fortsätter visserligen hela vägen till spetsen av Hallnäs udde men den är mer för fyrhjulingar än ett mer konventionellt motordrivet fordon som en bil.

Baksidan av sjömärket Bååka, Hallnäskärringen

När man närmar sig udden ser man sjömärket från det som jag antar kan beskrivas som baksidan. Det officiella namnet är visserligen Hallnäskärringen men i folkmun kallas det tydligen oftare för Bååka. Vad det betyder har jag ingen aning om.

Sjömärket på Hallnäs udde

Bååka sett från havet. Det är sju meter högt och i alla fall den övre delen tros vara byggd 1868 medan den nedre delen kan vara ännu äldre.

Bodar på Hallnäs udde

Sjömärket står inte längst ut på Hallnäs udde, som man kanske kan tro. I takt med att udden smalnar av till nästan ingenting finns några bodar byggda med kalksten.

Bod längst ut på Hallnäs udde

Och allra längst ut står denna lilla bod. Mer havsnära läge är svårt att få.

Gammal hamn vid Hallnäs udde

Dessutom syns resterna efter en gammal hamn.

Inte ensam om att besöka sjömärket på Hallnäs udde

Jag besökte sjömärket och Hallnäs udde framåt 17-tiden på eftermiddagen och trodde att jag skulle ha platsen helt för mig själv. Men jag hade inte ens hunnit parkera bilen innan jag blev förbicyklad av ett yngre par med en bärbar högtalare som helt klart hade tänkt tillbringa lite tid för sig själva ute på udden, kanske som en liten flykt från ett alldeles för intensivt påskfirande med hela släkten.

Och efter kärleksparet kom en äldre man på en moped skumpandes.

Men jag fick se sjömärket på Hallnäs udde i ett härligt eftermiddagsljus så jag var absolut nöjd.

Under fem dagar över påsken reste jag från Ölands norra udde till dess södra spets för att uppleva och upptäcka små och stora besöksmål på ön. Jag kombinerade vandring och friluftsliv med bilsemester. Den första natten sov jag i bilen, resterande tre slog jag upp tältet på olika fina platser. Du hittar alla relaterade blogginlägg under taggen påskäventyr på Öland 2022.

Läs mer:

Lämna ett svar