Fyren Långe Erik på norra udden på Öland

Snabbutflykt till 9 upptäcksmål på nordligaste Öland

I år, i och med att jag besökte Öland under påsk och utanför säsong, ansåg jag att det borde vara betydligt lugnare och mer lämpliga omständigheter för att ta mig an olika upptäcksmål på den nordligaste spetsen än det var i fjol. Nio stopp hann jag med under en knapp heldag.

När jag besökte Öland i mitt under högsäsong i somras tyckte jag det bara blev fler och fler turister ju närmare norrut – och alla fina badstränder – jag kom. Tanken då var att ta mig ända till norra spetsen men i höjd med Byxelkrok, egentligen bara helt nära, valde jag att vända.

Nu hade jag inga planer på samma manöver.

Vaknar i bilen efter frostkall natt

Tidig morgon vaknade jag av såväl solen som en myriad av sjungande fåglar till en frostvacker morgon.

Frost på bil

Det här var min första natt sovandes i nya bilen. Förra året sov jag många härliga nätter i bil men den här bilen är något mindre på alla håll och kanter och det blev det tydligt. Det gick att sova hyfsat bra men bara med vissa specialanpassningar här och där. I kombination med att jag visste hur rymligt mitt tält är blev den här första natten i bil också den sista, i alla fall under det här äventyret.

Nåja. Vaken, morgnad och redo för dagen styrde jag norrut. Frukost valde jag att vänta med lite tills solen hunnit värma upp utemiljön lite.

Bil och röda kvarnar vid Störlinge på Öland

Vid Störlinge kvarnar var både utomhustemperaturen och magen redo för dagens första måltid. Här blev det därför ett energigivande stopp innan jag fortsatte norrut.

Alla mina 9 upptäcksmål på nordligaste Öland

1. Trollskogen naturreservat

Första riktiga stoppet på min utflyktsdag var Trollskogen naturreservat på den nordostliga spetsen av Öland. Här mötte jag även upp en ny bekantskap och tillsammans tog vi en sväng i skogen.

Vridna träd i Trollskogen

Det som utmärker Trollskogen är hur många av träden gör krumbukter, kullerbyttor och volter runt sig själva.

2. Vraket Swiks

På den fina stenstranden som täcks in av Trollskogen ligger vraket Swiks. Fartyget förliste i december 1926. Besättningen ombord uppges alla ha överlevt men skeppet lämnades kvar på förlisningsplatsen helt nära stranden, då ute i vattnet. En storm på 1950-talet kastade upp vraket på stranden där det ligger kvar än idag och vittrar sönder allt mer.

Vraket Swiks på stranden av Trollskogen

Så här såg vraket Swiks ut i april 2022 när jag var där. 2006 såg det ut så här. Det är en viss skillnad.

3. Trolleken

Ytterligare ett upptäcksmål inne i Trollskogen finns kvar: Trolleken. En gammal bjässe på 900 år och definitivt i samma liga som bara hundra år äldre Kvilleken som jag hälsade på förra sommaren.

Gamla Trolleken

Det var omöjligt att missa eken när vi gick förbi, där den hade sitt eget space innan för staketet.

4. Långe Erik, fyr

Efter Trollskogen for jag vidare, åter på egen hand. Siktet ställdes in på fyren Långe Erik. Den har en väldigt fin placering så långt ut det är möjligt på Ölands norra spets.

Fyren Långe Erik fotad nära

Långe Erik var stängd för besökare när jag kom dit så jag fick nöja mig med att betrakta dess fina utsida. Under säsong ska det dock vara möjligt att gå upp i fyren. En liten shop med kaffe, glass och souvenirer ska också finnas.

5. Neptuni åkrar

Längs nordvästkusten sträcker klapperstensfältet i naturreservatet Neptuni åkrar ut sig.

Neptuni åkrar på Öland i april

När jag var där var liknade det mer ett ökenlandskap av stenar men när det står i sin prakt ska det vara alldeles blått av blåeld.

Låg röd växt på Neptuni åkrar på Öland

Bristen på blåeld gjorde inte så mycket, jag tyckte det var rätt maffigt ändå. Och färgklickar fanns, om man bara tittade efter mer noga.

6. Forgalla skepp

Luras inte av namnet och tro att det är ett gammalt skepp du ska spana efter när du kör vidare söderut från Neptuni åkrar och ska till Forgalla skepp. Nej, stenhögar som markerar gravar är vad du ska leta efter.

Gravsättningen Forgalla skepp på Öland

På platsen finns runt 50 gravar från vikingatiden.

7. Rosendals järnåldersby

En bit ifrån båda kusterna finns det som beskrivs som norra Europas bäst bevarade järnåldersby: Rosendal.

Rosendals järnåldersby

Jag trodde kanske att jag skulle mötas av något som var aningens mer… uppstrukturerat? … än en mängd stenar på en större ängsyta. Ordet ”välbevarad” kan ju tolkas åt det hållet.

Rest sten vid Rosendals järnåldersby

Faktiskt så var det första jag såg ett kalhygge med dessa visserligen fina resta stenar, men första intrycket var ändå viss fundersamhet. Var fanns allt det välbevarade?

Rester av byggnation vid Rosendals järnåldersby

En informationsskylt informerade att själva byn fanns en kilometer bort via en stig som ledde igenom kalhygget. Så jag följde den och gick runt på byområdet och kunde såsmåningom ana strukturer och former från förr.

Från marknivå och med amatörögon är det svårt att se allt det där välbevarade men den här flygbilden gör ett bra jobb på att visualisera att det nog faktiskt stämmer.

8. Skäftekärr järnåldersby

En bit söderut finns ytterligare en järnåldersby: Skäftekärr. Även här finns stenar som markerar gamla husgrunder kvar, men framför allt finns ett uppbyggt hus från tiden.

Uppbyggt vikingahus vid Skäftekärr

Jag fick dock nöja mig med att titta på järnåldershuset på avstånd då det ännu inte hade öppnat för säsongen. Men visst ser det ut som ett äkta vikingahus?

9. Raukar vid Byrums Sandvik

Det sista stoppet jag gjorde av mina 9 upptäcksmål på nordligaste Öland var vid raukarna på östsidan, vid Byrums Sandvik. Jag anlände någonstans mitt på dagen och upptäckte att jag var långtifrån ensam att åka hit denna påskafton.

Alla bilar hade parkerat längs den smala grusvägen utan att någon av oss egentligen fick plats. Jag gjorde som alla andra och roffade nog åt mig den sista ”p-platsen” innan vägen blev helt omöjlig att stanna vid sidan av.

Raukar vid Byrums Sandvik på Öland

Det är definitivt raukformationer, även om Gotlands är coolare.

Mängden bilar var dock ett tydligt tecken på att platsen för tillfället var välbesökt. Så jag kryssade emellan alla picknicksällskap, tog ett par bilder med kameran och överlät sedan min parkering till andra besökare.

Fortsätter färden söderut

Efter alla dessa stopp kände jag mig rätt nöjd med mitt besök på den nordligaste delen av Öland. Nu längtade jag söderut och styrde således kosan bestämt ditåt.

Under fem dagar över påsken reste jag från Ölands norra udde till dess södra spets för att uppleva och upptäcka små och stora besöksmål på ön. Jag kombinerade vandring och friluftsliv med bilsemester. Den första natten sov jag i bilen, resterande tre slog jag upp tältet på olika fina platser. Du hittar alla relaterade blogginlägg under taggen påskäventyr på Öland 2022.

Läs mer:

En reaktion på ”Snabbutflykt till 9 upptäcksmål på nordligaste Öland

  1. Vi sov vid Neptuni åkrar i somras. Så vackert! 😀
    Trollskogen är också häftig, håller med dig om att det ser ut som om träden slår kullerbyttor. 🙂
    Raukarna såg vi också en det var mycket folk när vi var där 😛

Lämna ett svar