Kvilleken är äldsta trädet i Sverige

Gör nytt besök till Kvilleken för att se mer av tusenåringen

Jag gjorde ett besök till Kvilleken även förra sommaren men ville titta till den gamla eken igen. Den här gången passade jag på att ta mig en mer ordentlig titt runt hela trädet.

För tusen år sedan levde våra förfäder vikingarna här i Skandinavien. Vikingar. Och Kvilleken. Det här trädet är nämligen mer än ett helt millennium gammalt. Galet.

Och trots att det fått ta en del smällar, kanske främst i vår tidsålder, finns fortfarande några gröna kvistar kvar.

Kvilleken på avstånd

På avstånd ser det inte ut att finnas mycket liv i trädet.

Döda grenar på Kvilleken

Ärligt talat ser det inte mycket bättre ut när man kommer närmare.

Levande grenar på Kvilleken

Men några grenar lever fortfarande, mot alla odds.

Nya perspektiv vid besök till Kvilleken

Kvilleken, även kallat Rumskullaeken, är cirka 14 meter i diameter och därmed inte bara Sveriges äldsta utan även vårt grövsta träd.

Kvilleken faller isär

När jag besökte Kvilleken i de nordligare delarna av Småland förra året gick det ganska snabbt till. Nu såg jag till att gå runt och kika även bakom trädet, så mycket det var möjligt i alla fall. Det gav nya perspektiv på hur enormt det är. Man ser mer av hur det (tyvärr) faller isär. Det är förståeligt varför det numer är förbjudet att klättra i trädet.

Hålighet i Kvilleken

Stammen är ihålig rakt igenom. Hålet ska ha fungerat som redskapsförråd en gång i tiden.

Fikabord underlättar ett besök

Gör gärna ett besök till Kvilleken, som du hittar här. Det finns flera fikabord i närheten, en mindre parkering och även ett dass. Tills du har möjlighet att hälsa på den uråldriga jätten hoppas jag att det här blogginlägget ger mersmak.

Sommaren 2022 gjorde jag en roadtrip genom Sverige för att vandra och besöka platser, städer och mysiga platser från norr till söder. Jag sov hos vänner eller familj längs vägen, annars i tält men även ett par nätter på hotell. Du hittar alla årets blogginlägg under taggen sommaräventyr 2022.

Vill du inspireras ännu mer gjorde jag även en roadtrip 2021.

Läs mer:

Lämna ett svar