Skog och stora stenar i Norra Kvills nationalpark

Återbesök till Norra Kvills nationalpark

I de nordligare delarna av Småland finns en skyddad skog som bjuder på murrig grönska och växtlighet som sakta börjat ta urgammal form. Sommaren 2022 gjorde jag ett återbesök till Norra Kvills nationalpark.

Norra Kvill är ingen stor nationalpark men den har ändå mycket att bjuda på vilket jag lärde mig när jag besökte parken för ganska exakt ett år sedan, då som nu i och med starten av min sommarsemester.

Då sov jag i bilen, nu hade jag en mindre bil och därför istället tältet som tillfälligt hem.

Tältet Hilleberg Niak på Näckön vid Norra Kvills nationalpark

Du får inte tälta i nationalparken men precis i anslutning till parkeringen och entrén finns en liten utstickande udde; rastplats Näckön, där det är tillåtet. Här finns även flera bänkar och bord samt grillplats och ett nybyggt dass som gör det inbjudande att stanna en stund.

Karta visar spår av vandring i Norra Kvills nationalpark

Där ute på udden slog jag upp mitt tält för natten, efter att jag vandrat runt i skogen.

Vandrar den längsta slingan i Norra Kvills nationalpark

Vid mitt förra besök gick jag bara den kortare slingan av de två som finns i nationalparken. Den här gången ville jag se mer och siktade in mig på den långa (vilken bara är fyra kilometer – Norra Kvills nationalpark är som sagt inte stor).

Så innan tältet var på plats traskade jag ut i den skog som beskrivs som urskogsliknande på den officiella webbsidan. Idag är ju den absoluta majoriteten av våra svenska skogar brukade av människor på något sätt. Det har även Norra Kvill varit men inte på de senaste 150 åren lite drygt, vilket gett området möjlighet att växa på utan mänsklig påverkan.

Träd både står och faller i fin skog

En svängom i skogen bjuder verkligen på en försmak av vad våra skogar kan vara. Träd som lever, faller och dör.

Fallet träd i grön skog

Fallna träd ger liv åt andra varelser.

Spindel i spindelnät

Just den här spindeln har dock byggt sitt bo på annan plats.

Utsikt från toppen vid återbesök till Norra Kvills nationalpark

Jag kom fram relativt sent och kunde konstatera att jag snarare mötte vandrare, de relativt få som letat sig hit, än gick ikapp de som precis gått ut på tur.

Brant stig uppåt i skog

Så småningom vindlade sig stigen uppåt…

Utsikt från högsta punkten i Norra Kvills nationalpark

… tills jag var uppe på den högsta toppen i den lilla nationalparken. Jag hade inte räknat med någon utsikt så det var en trevlig överraskning.

Rundar både Stora och Lilla Idgölen

De båda rundor som finns i parken: lilla rundan runt Stora Idgölen och stora rundan runt Lilla Idgölen var såklart namngivna efter de vatten som huserar där.

Stora Idgölen i Norra Kvills nationalpark

Stora Idgölen.

Lilla Idgölen i Norra Kvills nationalpark

Och Lilla Idgölen.

Stenig stig mellan murriga träd

Sista biten av stigen (tillika första) är rätt stenig. Faktiskt så är hela stigen hyfsat stenig men inte särskilt svårvandrad i någon direkt bemärkelse.

Gör gärna ett stopp här när du är och kör igenom Småland.

Sommaren 2022 gjorde jag en roadtrip genom Sverige för att vandra och besöka platser, städer och mysiga platser från norr till söder. Jag sov hos vänner eller familj längs vägen, annars i tält men även ett par nätter på hotell. Du hittar alla årets blogginlägg under taggen sommaräventyr 2022.

Vill du inspireras ännu mer gjorde jag även en roadtrip 2021.

Läs mer:

Lämna ett svar