Björn vid litet hus i Järvzoo

Hälsar på hos Nordens djur på Järvzoo

Björnar och lokatter förvånar med sin litenhet medan ugglan tycks lika klok som ordspråket gör gällande. På Järvzoo finns dessa djur och ännu fler av de arter som lever naturligt här på våra breddgrader. Jag besökte djurparken en mulen dag i augusti.

Knappt sex mil väster om Hudiksvall finns lilla Järvsö och Järvzoo djurpark som fokuserar på att visa upp våra nordiska djur. Jag gjorde ett besök där efter att ha lämnat den fina Prästvallsstugan där jag tillbringat natten.

Björnen på Järvzoo mindre än väntat

Jag såg till att vara framme tidigt, vid öppning, för att få så mycket som möjligt av parken för mig själv. Den strategin lyckades och understöddes av det instabila vädret med duggregn som föll av och till och knappast peppade till besök.

Björnhona på Järvzoo

Ett djur jag gärna ville se var björnen. Och det visade sig inte vara några problem. Två björnsystrar, om jag minns rätt, tultade runt i sin inhägnad.

Jag förvånades över hur pass små de ändå var. Jag antar att det dels beror på att de var icke fullvuxna honor men också att man kanske framför allt färgats av de betydligt större grizzlybjörnarna och fått lite skeva förväntningar.

Lokatt sitter fint

Jag ville även gärna se lokatten. Att den är extremt skygg är ju mer eller mindre allmänt känt men det märktes tydligt att de fyra katter som fanns på Järvzoo var vana vid människor och därför inte ansträngde sig särskilt för att hålla sig dolda.

Lokatt sitter, Järvzoo

En lokatt satt så här fint placerad och hade definitivt koll på mig.

Och även nu förvånades jag över hur små djuren var. Till skillnad från grizzlybjörnen så har jag haft turen att se en lokatt i det vilda och den var betydligt större, i alla fall som jag minns det. Så jag trodde nog att dessa katter skulle vara större. Men den vilda lokatt jag såg var troligen en fullvuxen hane medan den lokatt som nu satt så fint mycket väl kan ha varit en hona.

Lappugglan tycks lika klok som det sägs

Fåglar har aldrig intresserat mig nämnvärt men på senare år har ugglor liksom börjat smyga sig in så smått under skinnet. En art som gjorde det ytterligare lite grann på Järvzoo var lappugglan, en av världens största ugglor.

Två lappugglor på Järvzoo

Framför allt tycker jag att deras skarpa blick är enormt fascinerande. Vem är det som betraktar vem? Begreppet ”klok som en uggla” känns inte som taget ur luften.

Skadade djur får ny chans på Järvzoo

Jag tycker inte att det är helt okontroversiellt att hålla djur i djurparker. Jag uppskattar möjligheten att få lära mig mer om djur och se dem på riktigt, och åtminstone svenska djurparker har idag ett omfattande uppdrag att syssla med forskning och bevarandearbete.

Samtidigt är ju det bästa alternativet för djuren otvivelaktigt att få leva fritt. Därför kändes det ändå bra att läsa att flera av djuren i parken var sådana som tagits om hand och vårdats tillbaka från en skada men av olika skäl inte kunnat släppas tillbaka ut i naturen. Ska vi ändå ha djurparker så känns det som en bra medelväg.

Besöket längs den tre kilometer helt spångade turen runt parken var riktigt trevlig och alldeles lagom lång.

Sommaren 2022 gjorde jag en roadtrip genom Sverige för att vandra och besöka platser, städer och mysiga platser från norr till söder. Jag sov hos vänner eller familj längs vägen, annars i tält men även ett par nätter på hotell. Du hittar alla årets blogginlägg under taggen sommaräventyr 2022.

Vill du inspireras ännu mer gjorde jag även en roadtrip 2021.

Läs mer:

Lämna ett svar