Flatruet, Sveriges högst belägna landsväg

Passerar både kossor och renar vid färd över och längs Flatruet

Med Flaturet avses vanligen den väg som passerar rekordmånga meter över havet. Faktiskt har vi ingen landsväg i Sverige som är högre placerad. Jag körde längs vägen för tredje gången under min roadtrip sommaren 2022.

Förra året körde jag runt på Vildmarkvägen och kunde knappt bärga mig tills jag hade nåt fram till Stekenjokkplatån och framför allt: att få köra rakt över kalfjället, 876 meter över havet. Men det finns en väg som går ännu högre. Flatruet med 975 meter över havet.

Det är faktiskt inte förrän i skrivande stund som jag insett att Flaturet inte bara är högre beläget utan också så pass mycket högre än Stekenjokk. 99 meter högre. På något sätt känns det som att den senare borde ”ligga högre”, men det gör den inte. Lägre norrut är den däremot placerad.

Flaturetvägen går mellan Mittådalen och Ljungdalen. Jag kom från Mittådalenhållet vilket innebär att man, en bit innan Flatruet, får köra igenom ett större område med frigående – kossor.

Kossor framför bilen

I de här delarna av Sverige är det vanligare att behöva hålla utkik efter renar så det kändes nästa lite exklusivt när några fjällkossor kom spatserande.

Svart fjällko

Det känns som att hon inte är helt nöjd med min närvaro.

Vägskylt för Flatruet bredvid stor sten

Det är svårt att missa när man kommit fram till vägens högsta punkt. Dels finns där en skylt, dels är det parkering på vardera sida där det har stått husbilar varje gång jag varit här, vilket jag varit både 2017 och 2016.

Kalfjäll på Flatruet

Oavsett åt vilket håll du vänder dig så ser du fjäll.

Bil på Flatruet

Med tanke på den höga höjden och bristen på skyddande vegetation kan det lätt blåsa kyliga vindar på Flaturet, så även nu. Jag hade knappt någon känsel kvar i fingrarna när jag gick in i bilen igen efter vad som fick bli en skyndsam fotoutflykt.

Renar på fjället

Efter mitt snabbstopp på Flaturet körde jag vidare norrut. Jag funderade lite på var renarna befann sig eftersom jag vid de båda tidigare besöken sett dem i överflöd. Men jag behövde inte fundera länge, här var de. I alla fall några av dem.

Jag saktade ner för att ta några bilder. Sen fortsatte jag färden.

Sommaren 2022 gjorde jag en roadtrip genom Sverige för att vandra och besöka platser, städer och mysiga platser från norr till söder. Jag sov hos vänner eller familj längs vägen, annars i tält men även ett par nätter på hotell. Du hittar alla årets blogginlägg under taggen sommaräventyr 2022.

Vill du inspireras ännu mer gjorde jag även en roadtrip 2021.

Läs mer:

Lämna ett svar