Vildmarksvägen över Stekenjokk

På Stekenjokk är kalfjället närmare än någonsin

Det var inte förrän jag var i Östersund, tre dagar tidigare, som jag bestämde att jag skulle köra längs Vildmarksvägen. Och det var först då jag insåg att jag skulle få köra över Stekenjokk, en asfalterad bilväg som tar dig direkt till kalfjället.

Jag älskar kalfjället. Vidderna, vyerna. Det är det absolut bästa med att fjällvandra, om du frågar mig. Kruxet är vanligtvis två saker:

  1. Det är långt till kalfjället från Norrköping.
  2. Det krävs nästan alltid en rejäl vandring och stigning innan du ens kommit upp till kalfjället.

Men nu när jag var och körde runt på Vildmarksvägen var den första punkten avklarad. Jag var inte långt borta. Jag var nära. Jag var redan där. Och grejen med Stekenjokk är att du inte ens behöver lämna bilen för att klara av punkt två.

Skylt på Stekenjokk, 876 meter över havet

För här går vägen rakt över Stekenjokkplatån, 876 meter över havet. Så himla coolt.

En snabb filmning över kalfjället på Stekenjokkplatån. Hit kan man gå i foppatofflor…

Risigt väder drar in över Stekenjokkplatån

Självklart var den primära planen att parkera på lämplig plats, packa ryggsäcken med tält och annat nödvändigt, och ge mig ut och vandra ett par dagar eller så. Det är liksom aldrig som kalfjället är så icke ansträngande nära annars.

Moln över fjälltoppar på Stekenjokk

Men när jag var uppe på platån hade vädret slagit om. Temperaturen var rejält låg. Solen gömde sig bakom tjocka moln. Regnet kom och gick i mindre eller större skurar. Och det var en väderlek som förväntades fortgå de närmsta dagarna.

Vildmarksvägen på Stekenjokk

Vanligen när det kommer till fjällvandring föregås det av en längre tids planering och en lång och potentiellt dyr resa för att ens komma till startpunkten. Då vill man inte gärna behöva avstå på grund av vädret.

Mulet väder över kalfjället

Men nu var det liksom bara grädde på moset att jag råkade bestämma mig för att köra längs Vildmarksvägen och att Stekenjokk befann sig där också. Det där nästan djuriska behovet att genomföra en planerad vandring fanns helt enkelt inte. Och det var riktigt skönt.

Vandring över Stekenjokk ställs in

Jag insåg att jag hade lyxen att kunna välja att låta bli att vandra. Utan att känna att jag gick miste om något som jag längtat länge och väl efter. För även om jag hade längtat i några dagar så var det i sammanhanget ingen tid att längta alls.

Dessutom har jag gjort flera fjällvandringar tidigare och vet både hur underbart det kan vara – och hur kallt det kan bli efter en lång, blöt, blåsig dag på fjället.

Bil parkerad vid sidan av Vildmarksvägen

Jag bestämde mig för att det räckte för mig att bara njuta av att kunna köra – köra! – rakt över kalfjället och ta del av de underbart vackra vyerna inifrån en torr och varm bil.

Det fanns fler möjligheter till vandring på den här resan och förhoppningsvis skulle vädret hinna bli bättre till dess.

Sommaren 2021 tog jag bilen från södra Öland till norra Norrland för att upptäcka små och stora guldkorn i Sverige. Jag sov i bilen, tältet eller hos familj och vänner längs vägen. Du hittar alla relaterade blogginlägg under taggen sommaräventyr 2021.

Spana också gärna in denna interaktiva karta där jag sammanställt merparten av min roadtrip, så att du enkelt kan se vad som finns var. Jag hoppas du blir inspirerad!

Läs mer:

Lämna ett svar