Det vackra stenklotet vid den resta stenen på Inglinge hög

Dekorerat stenklot ger Inglinge hög extra fägring

Någonstans mitt i Småland finns den. Inglinge hög. Ett forntida gravområde där nämnda hög sticker upp sex meter ovanpå vilken inte bara en sten har rests, även ett runt och dekorativt mönstrat stenklot pryder toppen.

Sedan jag hunnit med att besöka Öland tre gånger sedan förra sommaren har jag också besökt en hel del fornminnen där. Borgar, rösen, ruiner, gravar, resta stenar.

Jag tror inte ens att jag läste så himla noga om Inglinge hög, mer än att jag förstod att det var en gammal grav, innan jag bestämde mig för att köra dit när jag nu var på väg från Norrköping med siktet inställt på att tillbringa några dagar av min semester med att roadtrippa i Småland och Skåne.

Anländer till Inglinge hög med öppet sinne

Förutom att jag var på väg emot en gravplats i form av en stor hög var mina förväntningar alltså rätt oprecisa. Öppna.

Trappan uppför Inglinge hög

Det första jag slogs av när jag hade gått den korta sträckan från bilen, var den fina inbyggda trappan upp till toppen av högen.

Inbyggd trappa uppför Inglinge hög

Här syns trappan ännu bättre.

Sten och dekorerat stenblock på Inglinge hög

Uppe på toppen såg jag snabbt det som gör platsen så speciell och något som förvånade: ett vackert bearbetat stenklot. Alldeles runt med inhuggna dekorativa mönster runtom. På alla mina fornbesök på Öland såg jag aldrig något liknande och om du har besökt den avlånga ön så vet du att urgamla grejer poppar upp där precis överallt, i överflöd.

Stenklotet dokumenterat vackert

Att stenklotet verkligen är speciellt beskrivs ännu bättre här samt i en mysig miniguide som jag absolut tycker du ska spana in om du är intresserad av mer om klotet och högen.

I guiden finns att läsa om klotet:

”Förr i tiden så kan det ha funnits sådana här stenklot på alla stora gravhögar men nästan alla har försvunnit genom åren. Och bland de få som finns kvar så är klotet på Inglinge hög det vackraste.”Fornguiden

Urgammal plats för begravningar

Inglinge hög ska ha funnits i sedan cirka 550 e Kr. Tecken på att platsen använts som gravfält går dock ännu längre tillbaka i tiden, till cirka 1400 f Kr. Det är rätt gammalt, det.

Området runt Inglinge hög

Själva Inglinge hög är sex meter hög och angränsar till en mindre hög. Utspritt i närområdet ”nedanför” finns en hel del fler gravskepp och annat som fortfarande tydligt vittnar om att platsen använts under lång tid.

Är du i trakterna söder om Växjö tycker jag absolut du ska stanna till en stund i Ingelstad och upptäcka Inglinge hög och det vackra stenklotet.

Sommaren 2022 gjorde jag en roadtrip genom Sverige för att vandra och besöka platser, städer och mysiga platser från norr till söder. Jag sov hos vänner eller familj längs vägen, annars i tält men även ett par nätter på hotell. Du hittar alla årets blogginlägg under taggen sommaräventyr 2022.

Vill du inspireras ännu mer gjorde jag även en roadtrip 2021.

Läs mer:

Lämna ett svar