Skymning över Åsnen, Småland

Oväder härskar när Småland och Skåne får besök på roadtrip

Regn, blixtar och dunder. Så kan man beskriva natten jag tillbringade i Åsnens nationalpark. Blixtarna och dundret drog sedan vidare men regnet höll sig kvar medan jag fortsatte min roadtrip vidare emot en känd botanikers hemvist, en möbeljättes museum och ett spontanstopp vid ett skånskt slott.

Redan förra sommaren besökte jag Åsnens nationalpark i Småland, då av en slump när jag egentligen var på väg emot bilkyrkogården på Kyrkö Mosse. Den här gången var besöket medvetet och planen att stanna i nationalparken över natten. Alltså körde jag vidare från Inglinge hög och bort till entrén vid Trollberget för att parkera bilen och gå den korta biten till platsen där tältning är tillåtet.

Anländer till Åsnens nationalpark

Klockan hade börjat bli hyfsat sent så när jag såg en skylt som tycktes förbjuda parkering nattetid fick jag först lite krupp. Men jag rotade runt och hittade nationalparksbroschyren i vilken det stod att p-förbudet gällde husbilar. Puh! Jag var inte pepp på att börja leta annan plats för nattläger.

Sjön Åsnen i Åsnens nationalpark

Jag kom fram till den lilla tältvänliga viken och slog upp mitt Hilleberg Niak på en gräsyta precis ovanför sandstranden och fick en fin utsikt över sjön Åsnen som gett nationalparken sitt namn. Ett annat sällskap var redan där när jag anlände men de sov över i ett anslutande vindskydd.

Med skymningen drog också ett rejält åsk- och regnoväder in. Jag gav mig inte på att ens försöka fånga blixtarna på bild men kunde konstatera att de lös upp hela himlen under de mikrosekunder de levde. Mullret som kom långt senare berättade tydligt att blixtarna var långt borta.

Tältplats i Åsnens nationalpark

På morgonen gick det plättlätt att se var tältet stått under nattens ihållande regn. Farkosterna var inte mina utan tillhörde det andra sällskapet.

Brygga vid rastplats i Åsnens nationalpark, Småland

När tältet var avtorkat och all utrustning nerpackad gick jag bort till rastplatsen och bryggan som liksom utgör ”huvudrastplatsen” i parken, där jag kunde sitta för mig själv och spana ut över sjön under tiden jag åt frukost. Sedan körde jag vidare.

Besöker Carl von Linnés födelseplats i Småland

Regnet ville dock inte riktigt ge vika utan lurade i luften. Lagom till att jag hade parkerat vid Linnés Råshult vräkte det ner igen. Med både regnjacka och paraply traskade jag ändå runt i detta kulturreservat och den plats där världskändisen Carl von Linné föddes år 1707.

Råshult, huset där Carl von Linné bodde

Huset där Carl von Linné bodde, om jag minns rätt. Här fick man gå in och kika.

Gärdsgård och ladugårdsbyggnader i Råshult

Jordbruk som förr.

Lökar på tork

Lökar på tork.

Fina blommor bakom gärdsgård i Råshult, Småland

Gott om fina rosor och andra blommor bakom gärdsgårdar.

Kanske vinrankor i Råshult

Och detta, som jag aldrig greppade vad det var. Vinrankor och vindruvor till vin?

På grund av vädret blev mitt besök väldigt kort och snabbt. Där fanns ett fik men eftersom jag precis kom från frukosten kändes det inte aktuellt.

Den som ville fick gärna swisha 20 kronor för besöket så det gjorde jag. Det var så fint både bevarat och levande.

Och vart skulle jag nu ta vägen? Ösregnet fortsatte att komma och gå. I närheten fanns Ikea museum. Tja, varför inte?

Ikea museum mer populärt än väntat

Trots att jag var framme precis lagom till öppning insåg jag efter en stund att muséet redan var fullt av folk. Hur intressant är det egentligen med ett museum där själva ”huvudpersonen” i alla högsta grad fortfarande lever och frodas? Mycket, tydligen.

Jag tog i alla fall ett varv runt muséet och för 60 kronor slapp jag bli blöt eller vänta ut regnet i bilen så det var klart värt inträdet.

Prototypmöbler på Ikea museum

De av oss som gillar Ikea kan gräma oss lite över att dessa prototypmöbler aldrig gick in i tillverkning. Superläckra, men tyvärr lyckades designteamet tydligen inte få ner produktionskostnaden så pass att slutpriset accepterades.

Hittar slott i Skåneland

När jag så småningom kom ut från Ikea museum hade regnet äntligen avtagit. Nu var siktet inställt på att ta mig söderut, in i Skåne och där hitta ett schysst nattläger.

På grund av snigelförare på någon av vägarna svängde jag av och fann mig efter ett tag körandes förbi ett mäktigt slott mitt i vad som kändes som ingenstans. Jag tyckte absolut att jag behövde stanna till.

Vittskövle slott

Den välskötta fastigheten visade sig heta Vittskövle slott och vara privatägt. Själva slottet gick inte att besöka men att gå runt i slottsparken var okej. Jag nöjde mig med att bara gå så pass nära att jag kunde ta den här bilden.

Karta över besökta platser i Småland och Skåne

Det här är platserna jag besökte och skriver om här. Efter min blixtvisit till Vittskövle slott fortsatte jag söderut för att utöka med ytterligare besök.

Sommaren 2022 gjorde jag en roadtrip genom Sverige för att vandra och besöka platser, städer och mysiga platser från norr till söder. Jag sov hos vänner eller familj längs vägen, annars i tält men även ett par nätter på hotell. Du hittar alla årets blogginlägg under taggen sommaräventyr 2022.

Vill du inspireras ännu mer gjorde jag även en roadtrip 2021.

Läs mer:

Lämna ett svar