Kollage

Ljum blå skog

För ett tag sedan när jag gick igenom hårddisken och sorterade bland foton upptäckte jag att jag inte helt sorterat färdigt de bilder jag fotade när jag gick runt Ågelsjön i somras. Glad över denna kreativa upptäckt började jag kika igenom bilderna.

Jag kunde snabbt konstatera att jag redan gjort en rensning och grundläggande bildredigering, bara inte sparat ut till lågupplösta bildfiler som ju är lite snällare att använda runtom på webben och i sociala medier.

Att spara ut till lågupplöst var snabbt gjort men jag var inte nöjd med min kreativa insats. Jag ville göra mer! Så jag började göra ett begränsat urval och experimentera.

Vanligen när jag redigerar mina bilder är jag inställd på att visa en ”sann” bild (definitivt en definitionsfråga!) men nu var jag mer intresserad av att lyfta fram en känsla i bilderna. En lite murrigare, lenare, mer mystifierad känsla. Någon slags blå ton visste jag tidigt att jag ville ha men det fick inte bli för skarpt.

Jag började lattja runt med ett av fotografierna; först i Lightroom och sedan in i Photoshop. När jag var nöjd med uttrycket kopierade jag inställningarna till de andra utvalda bilderna. Efter lite småjusteringar så att alla bilder skulle få samma känsla, oavsett hur bilden fotats från början, kände jag mig nöjd.

Totalt hade jag valt ut elva bilder som jag bearbetade. Utifrån dem fick nio stycken ta plats i ett litet kollage. Kollage är inget jag göra särskilt ofta men nu kändes det kul som omväxling!

Här kommer kollaget:

Kollage
Solen strålade den dag jag gick runt Ågelsjön, strax norr om Norrköping. Jag kallar bildsviten ”Ljum blå skog”.

Eftersom jag tycker det är kul med före- och efterbilder – oavsett ämne – kommer här tre olika versioner av den bild jag utgick ifrån när jag experimenterade fram den blå tonen i kollaget.

Klippvägg
Den sanna bilden? Så här är i alla fall min tolkning av hur skogen runt Ågelsjön såg ut ”i verkligheten”. Den här bilden var min utgångspunkt.
Klippvägg
Här är fotot blåtonat som i kollaget, fast avlångt och ännu inte kvadratiskt.
Klippvägg
När jag var klar och hade blåtonat alla bilder fortsatte jag att experimentera lite till med bilden och hittade det här uttrycket. Jag tycker det blev himla fint men när jag testade på de andra fotomotiven tyckte jag inte det funkade. Därför nöjde jag mig med att bara spara den här bilden med de här färginställningarna, övriga bilder åkte i papperskorgen.

Lämna ett svar