Utsikt över Store Mosse nationalpark

Slår läger på egen äng vid första övernattningen i Store Mosse

Tredje gången gillt, kanske man kan säga? Det är i alla fall inte förrän nu som jag övernattar i Store Mosse nationalpark och får dessutom en hel äng för mig själv.

Efter att ha rest och upptäckt Skåne under några dagar, bland annat Stenshuvud nationalpark och ”som ett slag i magen-besöket” till Hovs hallar tidigare under dagen, kände jag mig nöjd med den här trippen i södra Sverige och vände blicken hemåt igen. Dock var planen att göra ett nattstopp till för att inte bara behöva sitta i bilen resten av dagen och komma hem sent, trött och seg.

Garminkarta över vandring i Store Mosse nationalpark

Nästa stopp och sista för dagen, blev därför Store Mosse och parkeringen vid Östra Rockne, varifrån jag sedan skulle vandra runt sex kilometer till ett nattläger.

När jag kom fram vid 17.30-tiden stod en handfull husbilar parkerade. Och en enkel skylt som meddelade att man hade problem med bilinbrott: ”lämna inget av värde i bilen”. Nåja, någon av husbilarna lär ju bli kvar här i natt, det borde avskräcka, tänkte jag och tog min ryggsäck och började gå.

Njuter av vandring genom tallskog

Jag följde den östra delen av rundslingan som går runt Kävsjön. Jag visste dock, efter mitt första besök förra sommaren och ett samtal med en anställd, att man egentligen inte ser mycket av sjön alls. Alltså lämnade jag de förväntningarna därhän och njöt istället av den fina tallskog jag passerade igenom.

Dansande tall i Store Mosse nationalpark

Mitt bland alla raka stammar i skogen dök plötsligt detta dansande exemplar upp.

Mossen i Store Mosse nationalpark

Efter nån kilometer eller så lämnade jag skogen bakom mig och följde spänger över den stora mossen som givit nationalparken sitt namn.

Byter inhägnad mot öppen äng

Den här turen var inte tänkt att bli varken särskilt lång eller särskilt ansträngande. Strax innan Södra Svänö skulle det finnas en mindre tältplats, inhägnad för att freda emot kossor som betade i en omgivande större kohage. Samt vatten, och i Svänö även ett dass.

Äng för tält i Store Mosse nationalpark

Nånstans 500-600 meter innan jag var framme vid den tänkta lägerplatsen passerade jag denna mysiga äng, som också tillät tältning. Dock utan alla övriga faciliteter. Men jag såg den direkt som ett alternativ ifall den tillåtna tältplatsen en bit bort skulle vara upptagen.

Kossor i hage

Strax efter ängen passerade jag igenom en grind som markerade att kohagen började, och jisses vad stor den var! Det kändes som att jag bara gick och gick.

Så småningom kom jag fram till platsen avsedd för tält, och i den förvånansvärt lilla inhägnaden var ett campingtält redan rest, med ståhöjd och plats för minst tre vuxna.

Jag kom fram till att de tre grabbar jag såg vid tältet gott kunde få övernatta där ifred. Jag hade ju faktiskt tillgång till en hel äng.

Fyller på vatten och övernattar i Store Mosse på äng

Men jag behövde vatten. Vid den röda stugan vid Södra Svänö skulle det finnas en pump.

Stugan i Svänö, Store Mosse nationalpark

Den som vill kan sova över i stugan mot en avgift. Det var inte aktuellt för mig så jag letade bara upp vattenpumpen på gården, fyllde vattensäcken och gick tillbaka till ängen.

Hilleberg Niak, tält

Där på ängen slog jag upp tälten och njöt av stillheten.

Nästa morgon packade jag ihop mina pinaler, och gick tillbaka till parkeringen. Lite orolig över den där varningen om inbrott.

Inte en husbil stod kvar när jag kom fram. Tydligen var parkeringen ingen bra plats för övernattningar trots allt. Men min bil stod kvar, hel och oskadd och det var det viktigaste.

Jag sa tack och hej till Store Mosse och körde raka vägen hemåt. Tänkte att jag nu, efter nästan fyra och en halv vecka på vift igenom hela landet, skulle chilla de sista semesterdagarna. Men blev det så…?

Sommaren 2022 gjorde jag en roadtrip genom Sverige för att vandra och besöka platser, städer och mysiga platser från norr till söder. Jag sov hos vänner eller familj längs vägen, annars i tält men även ett par nätter på hotell. Du hittar alla årets blogginlägg under taggen sommaräventyr 2022.

Vill du inspireras ännu mer gjorde jag även en roadtrip 2021.

Läs mer:

Lämna ett svar