topplista 2020

Topplista: de 10 mest lästa bloggartiklarna 2020

Under 2020 rapporteras det från flera håll om att intresset för vandring och uteliv ökar. Jag tycker mig själv ha märkt av det i och med ökat antal besök till min blogg. Av ren nyfikenhet har jag tittat på vilka av mina blogginlägg som fått flest besökare under coronaåret 2020. I topp ligger min vandring av Höga kusten-leden, följt av Kungsleden.

Jag ska börja med att betona att statistiken jag kikat på visar flest antal besökta blogginlägg under 2020, oavsett när blogginlägget i sig är publicerat.

Blogginlägget där jag skriver om min vandring längst Höga kusten-leden publicerades till exempel i augusti 2018. Att det ligger i topp för 2020 betyder helt enkelt att väldigt många sökt inspiration till ett liknande äventyr under förra året, och hittat fram till min blogg. Det tycker jag såklart är superroligt.

Topplista blogginlägg 2020

Här följer de 10 blogginlägg som flest klickat sig in på under 2020:

  1. Min vandring längs Höga kusten
  2. Min vandring av Kungsleden, del 1 av 3
  3. Första natten som lättviktsvandrare med tarp
  4. Fyra dagar i Jämtlandsfjällen
  5. Mina erfarenheter av Hilleberg Niak – från lågland till fjäll
  6. Så hittar du vatten att dricka vid låglandsvandring
  7. Lärdomar från min thru-hike av Kungsleden
  8. Skapa fotobok i InDesign för beställning hos Crimson
  9. Magiskt vid övernattning i vindskydd
  10. Min vandring av Kungsleden, del 3 av 3
Slåttdalsskrevan, Höga kusten

Du passerar igenom Slåttdalsskrevan i Skuleskogens nationalpark om du vandrar längs Höga kusten-leden.

Lättviktsvandring populärt att söka på

Jag är inte särskilt förvånad över att Höga kusten och Kungsleden ligger i topp (varav den senare dessutom återkommer på flera platser på listan). Dessa är trots allt välkända leder för vandring i Sverige. Att Jämtlandsfjällen också letar sig in i toppen är rimligt av motsvarande skäl.

Mer förvånande är att mitt gamla blogginlägg om att lättviktsvandra med tarp fortfarande är så välbesökt. Blogginlägget är från april 2018 och från när jag precis hade börjat testa på om vandring är något för mig. Det har löpande sedan dess varit ett av mina mest besökta artiklar. Jag antar att ”lättvikt” och/eller ”tarp” är ett spännande område inom vandring som många vill veta mer om.

Tips! Gå med i gruppen Vandra fjäderlätt på Facebook om du vill inspireras och lära dig mer om lättviktsvandring.

tarp uppsatt mellan träd

Från en annan vandring där jag tog med tarpen utifall att. Det var tur, för min plan gick i stöpet.

Vatten för vandring intresserar många

Oftast försöker jag sprida nya blogginlägg i olika kanaler för att tala om att de finns, och dela med mig av inspiration till andra inför egna vandringar. Ett blogginlägg jag däremot inte gjort så med, och som således steppar in på topplistan bara genom att det visat sig vara ett ämne många söker på och vill veta mer om, är det om hur man hittar vatten vid låglandsvandring.

Det är i sig ett rätt torrt (fast blött…) ämne att lyfta. Jag skrev det efter att gång på gång fått frågor från andra jag mött längs leder i låglandet hur jag gör för att ha tillgång till färskvatten. Många bar stora mängder vatten och kroknade under vikten, istället för att inse att nästan alla sjöar och vattendrag erbjuder precis det de behöver på ett betydligt lättare sätt.

Hink med vatten från naturlig källa

Vatten att dricka finns att hämta på flera ställen vid låglandsvandring. Jag dricker vanligen alltid vatten från naturliga källor utan att filtrera först men man måste alltid avgöra själv, vid varje tillfälle.

Flest läser bloggen via mobilen

Slutligen var jag nyfiken på att se via vilken enhet flest besöker min blogg. Statistiken är tydlig: allra flest, 63 procent, läser bloggen i mobilen. 32 procent läser från en vanlig dator. Resterande 5 procent använder en surfplatta.

För min del innebär det att det är extra viktigt att bloggen är enkel att navigera och läsa på en liten skärm (som mobil ju är, jämfört med framför allt en dator) och att bloggen laddar snabbt. Se där, nu fick du lite SEO-kunskap också!

Lästips:

Lämna ett svar