vandring-bergslagsleden-fotobok

Vandring av Bergslagsleden min tredje fotobok att ta plats i bokhyllan

Det känns lite smått otroligt att jag nu har tre riktigt fina böcker i min bokhylla, böcker vilka vardera representerar en vandring illustrerad i en fotobok. En över vandringen längst Höga kustenleden, en från Kungsleden och nu senast från när jag vandrade klart Bergslagsleden. 

Min vandring längs Höga kustenleden och dess dryga 13 mil genomfördes 2018. Då var jag fortfarande på många sätt nybörjare på det här med vandring. Jag gjorde många vanliga misstag: osköna skor, på tok för tung packning och diverse annat. När jag vandrade Kungsledens alla 44 mil sensommaren året därpå, 2019, var jag betydligt bättre utrustad – det vill säga med lättare packning.

Vandring av Bergslagsleden fotobok

Snyggt med tryckt och hårt omslag. Känns rejält och proffsigt.

Till skillnad mot de två första vandringarna så tog vandringen av Bergslagsleden två somrar att genomföra. Först gick jag den norra delen förra tidigt sommaren (14 mil), för att träna upp mig inför vandringen av hela Kungsleden, vilken alltså genomfördes senare på vandringssäsongen.

Den södra delen av Bergslagsleden (11 återstående mil) gick jag klart först i somras, eftersom jag då helt enkelt hade uppskattat den nordliga biten så mycket och ville uppleva även den andra halvan. 

Hade alla bilder för att skapa fotobok av vandring

När även den södra delen var avslutad visste jag att jag nu hade alla foton jag önskade för att knåpa ihop ytterligare fotobok. 

vandring-bergslagsleden-fotobok-insida

Inlagan och första uppslaget till fotoboken över min vandring av Bergslagsleden, sommaren 2019 och 2020.

Ett annat uppslag i fotoboken. Fördelen med att välja så kallad lay flat-bindning är att bilder kan placeras över mittuppslaget utan att en rygg ”äter upp” en del av bilden. 

Bläddra digitalt i fotoboken ovan eller här.

Jag har aldrig räknat antalet timmar det tar mig att skapa en fotobok. Och hur ska man räkna det egentligen? Räknas själva vandringen? Eller bara fotograferingarna under vandringen? Allt efterföljande bildredigeringsarbete? Bildval och bortval. Layout, skrivande och korrektur,  korrektur, korrektur. 

Det blir vansinnigt många timmar, hur man än räknar. Men så blir jag vansinnigt nöjd också. För jag får det precis som jag vill ha det. 

Guide för Indesignproffs: skapa fotobok

Är du en fena på Indesign som också vill skapa en fotobok precis enligt eget huvud? Kika gärna på min fotoboksguide för proffs, där jag visar hur du skapar egenmallade sidor och exporterar som jpeg-bilder, vilka du sedan kan använda för framkallning via Crimson. (Nej, det är inget samarbete med Crimson, bara ett helt unikt tips från mig.)

Läs mer:

Lämna ett svar